Доступність посилання

ТОП новини

Чемпіон Тимощук залишає Мюнхен


«Баварія» святкує титул чемпіонів Європи
«Баварія» святкує титул чемпіонів Європи
Футбольний сезон у Європі фактично завершений. В Україні поєдинки останнього туру чемпіонату вже нічого не вирішували, розподіл принципово важливих місць закінчився ще тиждень тому. Натомість на туманному Альбіоні був зіграний головний матч Ліги чемпіонів.

У фіналі в Лондоні зійшлися два німецькі клуби – «Баварія» і дортмундська «Боруссія». Змагання в бундеслізі цього сезону впевнено виграли мюнхенці. Можливо, через це зустріч на легендарному стадіоні Wembley активніше розпочали футболісти «Боруссії».

Та забити раніше за суперників вони так і не змогли – перший тайм закінчився без результативних ударів. По перерві гра вирівнялася, і на 59-й хвилині рівновагу порушила «Баварія» – найцінніший гравець фіналу Ар’єн Роббен, якому в багатьох попередніх моментах не щастило, спромігся прострілити так, що нападникові Маріо Манджукичу залишалося просто занести м’яч у порожні ворота.

Менш як за 10 хвилин «Боруссія» спромоглася відігратися – з пенальті відзначився Ілкан Ґюндоган. Матч рівних команд наближався до закономірного овертайму, але невтомний Роббен не захотів грати ще півгодини.

На 89-й хвилині після тонкої передачі Франка Рібері він продерся центром захисту «Боруссії» і несильним ударом у протихід голкіперу Вайденфеллеру забив вирішальний гол – 2:1. На гідну відповідь дортмундці часу вже не мали.

Разом зі своїми партнерами тріумфував і український півзахисник «Баварії» Анатолій Тимощук, хоча вийти на поле у фінальному матчі йому не судилося. Кубок європейських чемпіонів – один з останніх трофеїв у німецькій кар’єрі 34-річного ветерана.

1 червня мюнхенці спробують виграти третій за значенням приз – у фіналі Кубка Німеччини «Баварія» зустрінеться зі «Штутґартом». Після цього матчу Тимощук залишає свій нинішній клуб – щоб у новому сезоні після чотирирічної паузи знову зіграти в складі російського «Зеніта» з Санкт-Петербурга.

Мюнхенський період кар’єри вийшов плідним для Анатолія – двічі він став чемпіоном Німеччини, одного разу піднімав над головою Кубок цієї країни (цей показник може ще зрости), одного разу виграв Суперкубок Німеччини, цього року до пітерського Кубка УЄФА і Суперкубка Європи додав Кубок чемпіонів з «Баварією».

«Шахтар» поклав медалі до Кубка України

Тим часом, ще один колишній клуб Тимощука – донецький «Шахтар» утретє поспіль довів, що без жодних сумнівів є найсильнішим клубом України.

У фіналі Кубка України чемпіони не залишили жодного шансу одеському «Чорноморцю». 3:0 – рахунок дуже переконливий.

У складі гірників відзначалися самі бразильці – Фернандіньйо, Тейшейра і Тайсон залишили свої автографи у воротах Дмитра Безотосного.

В наступному сезоні «Шахтар» намагатиметься поліпшити результат на міжнародній арені. Такі плани анонсував президент клубу Рінат Ахметов. Цього року донеччани на стадії 1/8 фіналу Ліги чемпіонів пропустили далі майбутнього фіналіста «Боруссію».

«Джиро»: італійська перемога казахстанської команди

У місті Брешія завершився перший велоспортивний ґранд-тур сезону – тритижнева багатоденка «Джиро д’Італія». Змагання можна назвати багатостраждальним – пізній прихід весни до Європи все ще відчувається в горах. Багато знаних шанувальниками велоспорту вершин досі вкриті снігом – через це довелося скасувати 19-й етап і спрощувати маршрут на кількох інших.

Ці зміни були на користь італійському лідерові казахстанської команди «Астана» Вінченцо Нібалі – в останній тиждень «Джиро» суперники вже просто не мали де відігратися.

Майже п’ять хвилин Нібалі «привіз» другому в генеральній класифікації колумбійцеві Ріґоберто Урану з команди Sky, майже шість хвилин програв ще один фаворит австралієць Кейдел Еванс (команда BMC Racing).

Українське представництво на цьогорічній «Джиро» було незвично мізерним – на знайомі траси поїхав лише Ярослав Попович з команди RadioShack. Десять років тому в генеральній класифікації італійської багатоденки тодішній «молодий і перспективний» українець став третім. Тепер Ярослава використовують як «чорнороба»-ґреґарі, завдання якого – допомога лідерам команди, підвезення води з машини-«технічки» тощо. У генеральній класифікації цього разу Попович фінішував 133-м.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG