Доступність посилання

ТОП новини

Середній вік польської медсестри – 47 років. Професія стрімко старіє


Варшава – Тільки третина молодих поляків, які опановують медсестринську справу, зважуються працювати за фахом. Чимало з них вирушає у пошуках кращих заробітків у чужі, нерідко екзотичні країни. Такі тенденції можуть призвести до занепаду професії, переконані польські медсестри.

Варшав’янин Артур Смаліра – один із небагатьох польських медбратів. Фах працівника молодшого медичного персоналу він здобув 10 років тому. Медбрат каже, що за минуле десятиліття його зарплата зросла удвічі. Великий вплив на це мали протестні акції польських медсестер, незадоволених тим, що за важку й відповідальну працю вони отримували копійки.

Була резонансна справа так званого білого містечка, тобто протестів медсестер, після чого зарплати зросли
Артур Смаліра
«10 років тому моєї зарплатні не встачало ні на що – це була зарплата на рівні мінімальної в Польщі. Я мусив заплатити за квартиру, відкласти гроші на їжу, тож мені зовсім нічого не залишалося. Потім була резонансна справа так званого білого містечка, тобто протестів медсестер, після чого зарплати зросли – в середньому на 100 відсотків, тож тепер вони тримаються на рівні середньої зарплати в країні», – розповів Артур Смаліра.

Утім, каже польський медбрат, навіть 100-відсоткове зростання зарплати не вирішило гострих проблем його професії. Рядові медсестри нарікають на те, що за важку й дуже відповідальну роботу вони отримують значно менше, ніж їхні колеги у скандинавських або західноєвропейських країнах.

Чому медсестри «тікають» у скандинавські країни?

«Моя робота, – говорить Артур Смаліра, – це 24-годинне піклування за хворим, тож я не маю права на неуважність чи помилку, бо тяжко хвора людина просто помре».

Тому, розмірковує медбрат, чимало його колег, які не задоволені умовами праці й заробітками, шукають роботи за межами своєї батьківщини. У скандинавських, західноєвропейських та в арабських країнах медсестри заробляють значно більше ніж у Польщі.

«Це щонайменше удвічі-втричі більше від того, що люди отримують у Польщі за таку саму кількість годин. Бо я можу заробити такі гроші в Польщі, але працюючи більше, ніж я повинен, тобто щонайменше 200–300 годин на місяць. А там люди за такі гроші працюють 150 годин, а крім цього, мають більшу пошану і більші можливості, їхню професію поважають», – пояснив Смаліра.

Із міркуваннями медбрата погоджується Ґражина Роґаля-Павельчик, керівник головної ради медсестер і акушерок Польщі. Вона розповідає, що професія медсестри у Польщі швидко старіє. Серед 300 тисяч польських медсестер і акушерок найбільше осіб середнього віку. Нині середньостатистичній польській медсестрі 47 років.

Промовистий факт, каже Роґаля-Павельчик, той, що на даний момент за фахом працює 2 тисячі медсестер, які народилися в 1929 році. Роґаля-Павельчик порівнює польську ситуацію зі станом справ у багатших країнах ЄС.

«Показник кількості медсестер, які припадають на 1 тисячу громадян у Польщі – 5,4, а в Німеччині – понад 11, натомість у Норвегії понад 14 медсестер на тисячу населення», – зауважує вона.

Відтворити групу професіоналів буде складно

За словами голови ради медсестер Ґражини Роґаля-Павельчик, польська молодь не поспішає практично опановувати медсестринську справу. Щороку, каже вона, польські факультети медсестринської справи закінчує 6 тисяч осіб. Проте тільки третина від загальної кількості випускників, тобто 2 тисячі, зважується розпочати свою трудову діяльність за фахом.

Молоді люди, говорить експерт, незадоволені зарплатою медсестри, тож часто відразу після закінчення навчання вони перекваліфіковуються. Чимало з них працює, наприклад, фізіотерапевтами. Крім цього, каже Роґаля-Павельчик, вимоги щодо медсестри досить високі. Скажімо, вона зобов’язана постійно підвищувати свою кваліфікацію, причому працедавці здебільшого не оплачують курсів підвищення кваліфікації.

За прогнозами, кількість медсестер у 2035 році в Польщі може зменшитися на 100 тисяч
Ґражина Роґаля-Павельчик
Роґаля-Павельчик не без тривоги дивиться у майбутнє. «За прогнозами, – зауважує вона, – кількість медсестер у 2035 році в Польщі може зменшитися на 100 тисяч і становитиме менше ніж 200 тисяч, це драматична інформація, якщо взяти до уваги, що наше суспільство старіє».

За словами Роґалі-Павельчик, необхідні невідкладні масштабні програми, спрямовані на порятунок професії медсестри. Політикам і чиновникам, які легковажать проблеми молодшого медичного персоналу, зазначає вона, здається, що без медсестринської допомоги можна обійтися.

Голова польської ради медсестер переконана, що через декілька років, коли молодшого медперсоналу забракне, чиновники від охорони здоров’я почнуть чухати потилиці. «Та відтворити групу професіоналів, – твердить Роґаля-Павельчик, – буде дуже складно».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG