Доступність посилання

ТОП новини

Влада хоче остаточно захопити ЦВК – Яценюк


Київ – В опозиції заявляють, що влада намагається «остаточно захопити» Центральну виборчу комісію. Так там розцінюють подання президента щодо припинення повноважень члена ЦВК Володимира Шаповала. Представник президента у парламенті запевняє, що це рішення пов’язане лише з граничним віком голови Центрвиборчкому. Натомість в опозиції наголошують, що закон дозволяє подовжити термін повноважень Володимира Шаповала і, водночас, пропонують змінити порядок формування Центральної виборчої комісії.

Опозиція вимагає змін до закону про Центральну виборчу комісію, зокрема, щодо порядку її формування. Про це заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

В адміністрації Януковича розробляється сценарій, як, програвши вибори президента, залишитися при владі
Арсеній Яценюк
«В адміністрації Віктора Януковича розробляється сценарій, як, програвши вибори президента, залишитися при владі. В рамках цього сценарію основне завдання – це остаточне захоплення Центральної виборчої комісії. Повинен бути негайно змінений порядок формування Центральної виборчої комісії. Зміни у ЦВК мають відбутися перед виборами президента України. Наша вимога: ухвалення закону і голосування щодо членів Центральної виборчої комісії в рамках нового закону», – наголошує Арсеній Яценюк.

За його словами, новий закон має визначати просту формулу: кожна фракція, а також позафракційні депутати делегують до Центрвиборчкому по одному представникові.

У свою чергу, депутат від «Свободи» Олег Махніцький заявляє, що за нинішнього порядку формування Центрвиборчкому опозиційні фракції повинні мати не менше ніж по 2 своїх представники. Він також зазначив, що «Свобода» виключає своє голосування за призначення нового члена ЦВК без урахування її представництва в комісії.

Закон дозволяє подовжити термін повноважень голови ЦВК – Карпунцов

Тим часом лідер фракції УДАР Віталій Кличко закликає президента провести консультації із опозицією щодо призначення голови Центральної виборчої комісії. Крім того, фракція виступає проти призначення членом ЦВК запропонованого президентом Олександра Копиленка і пропонує подовжити термін повноважень Володимира Шаповала, повідомляє депутат від УДАРу Валерій Карпунцов.

Влада не дотримується домовленості, що 8 (людей) від влади, 7 від демократичних сил – при тому, що голова від демократичних сил
Валерій Карпунцов
«Він, дійсно, авторитет в юридичному середовищі, він є визнаним науковцем-конституціоналістом, він є достатньо совісною і моральною людиною. Закон дає можливість продовжувати повноваження. В даному випадку порушується принцип, влада не дотримується домовленості, що 8 (людей) від влади, 7 від демократичних сил – при тому, що голова від демократичних сил. Виходить так, що буде 9 від влади і голова від влади», – зазначає Карпунцов.

Шаповал не звертався щодо подовження перебування на державній службі – Мірошниченко

Закони про Центральну виборчу комісію і державну службу вимагають дострокового припинення повноважень члена ЦВК при досягненні ним 65-річного віку. Водночас сам Володимир Шаповал не звертався з проханням про подовження терміну перебування на державній службі. На цьому наголошує представник президента у Верховній Раді, депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

Коментуючи пропозицію щодо скорочення кількості членів ЦВК до 6 і делегування до Центрвиборчкому представників фракцій чинної Верховної Ради, Мірошниченко каже, що фракція Партії регіонів ухвалюватиме рішення після вивчення відповідних законодавчих ініціатив.

У 2014 році у деяких членів ЦВК добігає завершення термін повноважень
Юрій Мірошниченко
«Ми очікуємо, що Верховна Рада позитивно вирішить питання, як про дострокове припинення повноважень члена ЦВК Володимира Шаповала, так і про призначення Олександра Копиленка на цю посаду. Можливо, є бажання з боку наших колег з опозиції змінити склад, і, можливо, він буде змінений, адже у 2014 році у деяких членів ЦВК добігає завершення термін повноважень, і тоді ми будемо формувати новий склад. Але зараз говорити про те, що члени ЦВК повинні представляти якусь політичну силу – не є правильним», – додав Мірошниченко.

Президент Віктор Янукович у понеділок, 3 червня спрямував до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень члена Центрвиборчкому Володимира Шаповала. Іншим поданням президент вніс на розгляд парламенту кандидатуру Олександра Копиленка на посаду члена ЦВК.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG