Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган має підтримку робітничого класу Туреччини


Стамбул: репортаж із твердині Ердогана
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Стамбул: репортаж із твердині Ердогана

Демонстрації в центрі Стамбула залишають байдужими прихильників консервативного прем’єр-міністра країни Реджепа Тайїпа Ердогана. Його твердиня – релігійні люди з робітничих околиць, звідки походить і він сам, залишається міцним, як з’ясовував кореспондент Радіо Свобода в Туреччині Ґлен Кейтс.

Життя в околиці Касимпаша є цілковитою протилежністю до того, що робиться лише за два кілометри звідси – на площі Таксім. Неподалік того місця, де народився нинішній прем’єр Реджеп Тайїп Ердоган, у подвір’ї будинків молоді чоловіки неквапливо попивають чай і грають у популярну настільну гру «Юзбір» чи «101». Вони виглядають задоволеними своїм життям і завдячують цим десятилітньому правлінню свого колишнього сусіда.

Бадам, що живе в цій частині міста, у розмові з Радіо Свобода сказав, що не підтримує протестувальників, бо для нього головне – економіка, яка покращилася за часів прем’єрства Ердогана.

Тепер робота є, у всіх є робота, у кожного є бізнес, у кожного є хороша зарплата
«Тепер з економікою все добре. А кілька років до цього уряду всі говорили, що він є негідник. Вони завжди б’ються, протестують, бо не було ніякої роботи. А тепер робота є, у всіх є робота, у кожного є бізнес, у кожного є хороша зарплата. Вони повинні мати певну межу для молодого покоління, молоде покоління хоче бути надто незалежним», – говорить прихильник Ердогана.

За Ердоганом згуртовані виборці

Редактор сторінки коментарів стамбульської газети Hürriyet Daily News Барчин Їнанч говорить, що саме такі люди, як Бадам, є твердинею прем’єр-міністра, і завдяки їм він почувається впевненим у собі, незважаючи на протести різнобарвно одягненої молоді в центрі міста.

«Завдяки їм він виглядає таким зверхнім. Не знаю, чи ці протести матимуть якісь наслідки для виборів наступного року. Бо мені здається, що його виборча база є міцною. А інші 50%, які не голосують за його Партію справедливості та розвитку, поділені між собою», – каже журналіст.

Навіть грубі образи Ердогана на адресу протестувальників, яких він назвав «мародерами» і «ледарями», знаходять підтримку серед місцевої публіки.

Ремзі Кібар, закутана в мусульманську хустку мати п’ятьох дітей, говорить, що це демонстранти поводяться нерозважливо, а не прем’єр.

«Я розсерджена на них, бо вони б’ють вікна і все нищать. Якщо вони хочуть щось сказати, вони мали б сісти і поговорити», – говорить обурена жінка.

Коли ж їй пригадали, що Ердоган відмовився прийняти протестувальників і вислухати їхні вимоги, вона відповіла, що «прем’єр зайнята людина, та і його заступник уже вибачився за це».

Матеріал підготували Марія Щур та Glenn Kates
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG