Доступність посилання

ТОП новини

Небезпека ісламізму й антиісламського екстремізму в Британії


Лондон – Британська поліція пропонує цілодобову охорону деяким будівлям та установам, що належать мусульманській громаді країни, після низки нападів, включно з підпалами. Кількість нападів на мусульман зросла після нещодавнього вбивства ісламістами британського солдата у Лондоні.

У Британії зараз нараховують понад два з половиною мільйони мусульман – понад 4% населення. Більшість з них є мирними і законослухняними громадянами країни.

Томі Робінсон, лідер EDL (Англійської ліги захисту), яку називають однією з найпомітніших зараз британських ультрарадикальних організацій, в останньому інтерв’ю британському радіо заявив, що діяльність його організації – це спосіб для молодих переважно білошкірих британців заявити про свою стурбованість тим, що вони називають засиллям войовничого ісламу у Британії.

EDL, у свою чергу, заявляє, що сама бореться з мусульманським екстремізмом у Британії.

Брутальне вбивство минулого місяця у Лондоні солдата посеред дня на людній вулиці двома нападниками, які вигукували ісламістські гасла – це те, на що вказують активісти EDL.

Організацію підозрюють у тому, що вона не цурається насильства.

Лише минулого тижня у Лондоні зареєстровано принаймні два підпали: ісламського громадського центру та ісламської школи. Представники мусульманських організацій кажуть, що громада зазнає утисків, зокрема, образ на вулицях.

Томі Робінсон з «Англійської ліги захисту» заявив, що він та його рух категорично відкидають насильство, хоча й визнають, що деякі їхні дії можуть викликати запитання.

Прорахунок ісламістів

Цими днями суд в Англії ув’язнив на терміни до 19 років шістьох ісламістських екстремістів, які планували напад на демонстрацію активістів EDL.

«Ці шестеро планували жахливий напад. Вони були готові убити або покалічити чимало людей», – сказав представник поліції.

Ув’язнені готувалися застосувати саморобні вибухові пристрої, а також холодну зброю.

Сам напад не стався лише через проблеми з організацією акту зловмисниками. А виявлені вони були поліцією також майже випадково, бо їхню машину затримали через те, що вони була не застрахована. В авто виявили зброю. Ймовірній новій спробі нападу ісламістів вдалося запобігти.

Нещодавні підпали мусульманських центрів також сталися без жертв.

Проте британська поліція та уряд остерігаються, щоб спалахи невдоволення, конфлікти, спричинені трагічними подіями, а також поодинокі напади екстремістів не вилилися у ширше протистояння з британськими мусульманами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG