Доступність посилання

ТОП новини

Як розважають сина Лукашенка і чому його називають Миколкою-Паровозом?


Київ – Президент Білорусі Олександр Лукашенко відвідує Україну з офіційним візитом. І якщо інші глави держав беруть з собою у поїздки дружин, то президента Білорусі вже звично супроводжує його малолітній син. Доки президент Лукашенко вирішує державні справи, його 8-річний Коля Лукашенко має свою «окрему культурну програму» в Києві. Її офіційно приховують. Однак журналістам вдалося дізнатися, що хлопчикові показали Софію Київську. Це, однак, нетипова розвага для восьмилітньої дитини, хоч нетиповим є і сам хлопчик, якого в Білорусі називають Миколкою-Паровозом.

У вівторок ранок Миколи Лукашенка почався у Києві майже опівдні. О пів на дванадцяту він у супроводі охорони вийшов із резиденції для іноземних гостей і поїхав до заповідника «Софія Київська». Очевидцем цього стала кореспондентка «Комсомольської правди в Україні» Анастасія Рябоконь.

«Те, що я знаю, те, що я бачила своїми очима, що в нього була екскурсія в Софії Київській, десь із 11:30 до 12:30. Йому показали собор, він оглянув територію», – розповіла журналістка.

За даними Анастасії Рябоконь, кортеж сина президента складався з двох мерседесів, і їх супроводжували даїшники. Дорогу не перекривали, але регулювальники кілька разів зупиняли рух. На Софійській площі машини припаркувалися. Микола з кількома охоронцями прогулявся по площі. Троє охоронців супроводжували його, взявши в кільце, решта – розосередилися по периметру. На цьому знайомство з Софією Київською для Миколи Лукашенка завершилося – на дзвіницю, як роблять всі туристи, щоб побачити Київ із висоти, він не піднімався, пише кореспондент «Комсомольської правди в Україні».

Програму розваг Миколи Лукашенка приховують

Куди поїхав і як іще розважався далі син білоруського президента, невідомо. В адміністрації президента України Радіо Свобода сказали, що не знають, хто організовує культурну програму для сина білоруського президента, і припустили, що це можуть бути білоруські колеги.

У посольстві ж Білорусі в Україні Радіо Свобода сказали, що не мають повноважень розповсюджувати цю інформацію.

«Ми не розповсюджуємо цю інформацію. Це – внутрішня інформація. Президент і його син – вони по своїй програмі. Немає таких повноважень розголошувати ці моменти», – сказали у посольстві Республіки Білорусь в Україні.

Програму розваг Миколи Лукашенка приховують після його поїздки з батьком у Вірменію, констатує білоруський журналіст Юрій Свірко. За його словами, тоді на розваги Миколи Лукашенка з держбюджету Вірменії витратили 200 тисяч драмів (це майже п’ятсот доларів). На ці гроші він шість разів скористався автодромом, 11 разів – ігровими автоматами, зробив заїзд на 19 кіл у картинг-клубі і двічі подивися фільм у 7D-кінотеатрі.

У Вірменії стався скандал, оскільки оприлюднили відомості про те, що декілька тисяч драмів пішло на розваги для Колі Лукашенка
Юрій Свірко
«Уся Білорусь зараз обговорює новини з Вірменії. У Вірменії стався скандал, оскільки оприлюднили відомості про те, що декілька тисяч драмів пішло на розваги для Колі Лукашенка. Ніякої необхідності возити із собою сина немає. Просто Лукашенко це пояснює тим, що Коля до цього призвичаївся, він завжди зі мною, тому я не можу ніде його залишити. Тому возить його державним коштом на екскурсії за кордон. Взагалі в Білорусі його називають Миколкою-Паровозом – це назва дуже популярної дитячої книжки, а Лукашенко-президент возить його з собою саме як паровоз і вагончик. Взагалі для білорусів дуже смішно», – каже Юрій Свірко.

Нічого поганого в тому, що батько їздить разом із сином, немає – Ліховий

А от колишній посол у Білорусі Ігор Ліховий (чи не єдиний з послів у всьому світі, який летів у літаку з Лукашенком та його сином) нічого поганого в тому, що батько їздить разом із сином, не вбачає, оскільки він, каже, не заважає батькові виконувати обов’язки глави держави. Крім того, відповідно до міжнародного законодавства, робить він це законно, додає дипломат.

Відповідно до міжнародних звичаїв і до протоколу глава держави може подорожувати зі своєю дружиною чи донькою, чи з сином
Ігор Ліховий
«Вони літають одним літаком. А потім, він є членом родини глави держави. Відповідно до міжнародних звичаїв і до протоколу глава держави може подорожувати зі своєю дружиною чи донькою, чи з сином, і в тому немає нічого поганого. На них розраховують ці кошти», – зазначив Ігор Ліховий.

Ігор Ліховий розповів, що Микола Лукашенко дуже схожий на свого батька, вони дуже близькі. І окрім того, що подорожують, разом займаються спортом. Олександр Лукашенко обожнює кататися на лижах, грати в хокей, плаває, бігає, рибалить – і до цього призвичаює й сина.

Синові білоруського президента Миколці Лукашенку зараз 8 років. Він поруч із своїм батьком з’являється на публіці упродовж останніх 5 років, і це вже стало звичним явищем. Сам Олександр Лукашенко пояснює це тим, що не може залишити його одного вдома, кажуть експерти, але водночас припускають, що років через 30 саме наймолодший Лукашенко може стати наступним президентом Білорусі, і вже зараз Олександр Лукашенко його до цього готує, возячи з собою.

Президент Білорусі брав із собою сина, зокрема, під час зустрічі з президентом Венесуели Уго Чавесом і на його похорон, а також возив його до Ватикану на зустріч із папою Римським.

А ще в сина Лукашенка є незвичайна для дітей іграшка – «золотий пістолет», який подарував йому тодішній президент Росії Дмитро Медведєв і який журналісти не раз фіксували на його поясі.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG