Доступність посилання

ТОП новини

У Росії з’явився перший «іноземний агент»


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
У Росії Міністерство юстиції офіційно зареєструвало сьогодні першу неурядову організацію як «іноземного агента». Нею стала організація з назвою «Сприяння розвиткові конкуренції у країнах СНД».

У відповідь на цей крок керівник руху «За права людини» Лев Пономарьов повторив, що його організація не має наміру за цим прикладом реєструватися як «іноземний агент». «За права людини» відмовляється надавати правоохоронцям документи для перевірки, яка має вочевидь встановити, що ця організація теж мусить пройти таку реєстрацію.

Учора інша організація, що захищає права виборців «Голос», уже мусила сплатити значні штрафи за відмову від такої реєстрації, позавчора діяльність «Голосу» за це ж зупинили на півроку.

Останнім часом у Росії тривають масові перевірки неурядових («некомерційних») організацій із метою виявити порушення ними «закону про іноземних агентів».

За ухваленими в Росії минулого року змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. Під політичну діяльність за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, й організацій правозахисного спрямування.

Ці зміни викликали широку критику в Росії і у світі. Низка провідних російських неурядових організацій уже заявляла, що бойкотуватиме новий закон.
XS
SM
MD
LG