Доступність посилання

ТОП новини

Президент Єгипту відкидає ультиматум військових


У Єгипті тривають протести опозиції в умовах ультиматуму армії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

У Єгипті тривають протести опозиції в умовах ультиматуму армії

У вівторок зранку в Каїрі оголосили про відставку міністра закордонних справ Єгипту Мухаммада Камеля Амра, пізніше цього ж дня пішли з посад у президентській канцелярії та кабінеті керівники прес-служб. Це вже шостий міністр, який пішов з посади, та восьма відставка у владі від неділі, коли почались масові протести єгиптян проти режиму президента Мухаммада Мурсі та його ісламістської політики. Тим часом Мурсі відкинув ультиматум військових від 1 липня про 48-годинний крайній термін досягнення урядом угоди щодо вимог опозиції, і заявив, що притримуватиметься свого плану врегулювання ситуації в країні.

Криза влади Мухаммада Мурсі в Єгипті далі загострюється в умовах мільйонних акцій протесту опозиції, які поновилися минулої неділі. Військові країни попередили у понеділок про втручання у ситуацію, якщо влада у продовж 48 годин не знайде компромісу з опозицією. Генерал Абдель-Фаттах ас-Сісі заявив також, що народ висловив свої бажання на масових акціях протесту в ці дні, і його вимоги мають бути задоволені.
Протест проти режиму президента Мухаммада Мурсі, Каїр, 1 липня 2013
Протест проти режиму президента Мухаммада Мурсі, Каїр, 1 липня 2013
Речник головного об’єднання опозиційних сил, Національного фронту порятунку, Самех Ашур заявив, що опозиція відмовилася від переговорів із президентом і матиме справу тільки з військовими після завершення 48-годинного ультиматуму. Він також заперечив причетність військових до організації перевороту шляхом протестів.

«Неможливо, щоб збройні сили коли-небудь перестали захищати єгипетський народ. В їхній заяві наголошується, що вони утримаються від політичних змагань і не мають ніяких намірів перебрати владу на себе. Там також наголошується на повазі збройних сил до принципів демократії та волі народу», – зауважив Самех Ашур.

Супротивники президента Мурсі звинувачують його владу в передачі занадто великої кількості повноважень до рук представників ісламістського руху «Мусульманське братство». Від неділі у сутичках із поліцією в Єгипті вже загинули 16 осіб.

Протести в Єгипті ознаменували річницю правління Мурсі

Влада Мухаммада Мурсі якраз наголошує нині на своєму легітимному обранні рік тому, зазначаючи, що ультиматум військових ризикує завдати удару по принципу законного обрання нинішнього президента та його уряду. Мурсі також заявив, що він не сприймає ультиматуму і буде притримуватися свого плану врегулювання ситуації.

Союз ісламістських організацій, до якого входить і «Мусульманське братство», Національний альянс на підтримку законності, закликав у вівторок прихильників президента Мурсі вийти на вулиці, щоб підтримати їхнього законно обраного лідера.
Ядра від саморобних бомб, виготовлених «Мусульманським братством», 1 липня 2013 року
Ядра від саморобних бомб, виготовлених «Мусульманським братством», 1 липня 2013 року

Речник провладних сил заявив у вівторок на прес-конференції в Каїрі, що владу необхідно шанувати як законну: «Національний альянс на підтримку законності пропонує для підтримки підтверджує такі позиції: по-перше, необхідно поважати волю народу і конституційну законність обраного президента; альянс також підтверджує, що прагне зберегти мир у державі і досягти національного примирення, що приведе до блага держави».

Прихильники влади і під час свого мітингу біля університету Каїра заявили, що вони проти використання армії для «атаки на законність».

Президент США Барак Обама закликав президента Єгипту Мухаммада Мурсі до політичного врегулювання з урахуванням вимог опозиції.

Опозиція ж у Єгипті заявляє, що Мурсі ставить ісламістські інтереси вище за державні та не дає ради з економікою.
(Відео The Telegraph)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG