Доступність посилання

ТОП новини

Громадські активісти вимагають ухвалення антидискримінаційного закону


Київ – 5 липня громадські активісти проведуть у Києві акцію біля посольств держав Євросоюзу, звертаючи увагу на бездіяльність депутатів Верховної Ради. Український парламент відмовився розглядати антидискримінаційний закон, і це означає провал виконання Україною плану дій із візової лібералізації з ЄС, наголошують активісти. Про це розповіла Радіо Свобода ініціатор акції, координатор програм громадського об’єднання «Центр.ua» Любов Акуленко.

– Мета акції насправді дуже проста, і пов’язана вона з подіями, які відбулись 1 липня на погоджувальній раді Верховної Ради України. Там не вдалося включити до порядку денного парламентської сесії законопроект «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні». Його треба було ухвалити, оскільки це – одна з вимог Євросоюзу, яку ми повинні виконати для того, щоб між нами (Україною) та Євросоюзом був підписаний план дій зі спрощення візового режиму.

Якщо ми не ухвалимо цей закон, безвізового режиму ми не будемо бачити
Мета акції дуже проста – ми хочемо привернути увагу громадськості і журналістів: якщо ми не ухвалимо цей закон, безвізового режиму ми не будемо бачити.

– У чому основний ризик відхилення цього закону? Багато європейських політиків каже, що Україна взагалі не готова виконувати план дій зі спрощення візового режиму. А останнім часом дехто з них стверджує, що на сьогодні Україна не готова до підписання угоди про асоціацію з ЄС. То ми справді відстаємо?

– Україна не вкладається по термінах, і тоді ми взагалі можемо взагалі зірвати процес укладання безвізового режиму між Україною та Євросоюзом. Звичайно, і реформи, і ухвалення відповідних законів можна перекласти на осінь. Але європейці за нами будуть активно слідкувати – від українців чекають бодай якогось певного результату перед Вільнюським самітом у листопаді.

– До нинішньої акції долучились громадські організації «Європа без бар’єрів», «Ми – європейці», Інститут євроатлантичного співробітництва. Кого з політиків Ви з колегами рекомендуєте позбавити права на в’їзд до Євросоюзу?

– Насправді список дуже символічний, тому що не було прямого голосування. Ми довго радилися з колегами, кого включати у цей список, і у підсумку включили лідерів усіх фракцій. Тих, хто на погоджувальній раді нічого не сказав, щоб цей закон був поставлений на голосування.

– Чому народні депутати України, як Ви кажете, «провалили» голосування цього закону? Чи їх не обходять візові проблеми?

– Звичайно, депутатам значно легше, вони користуються дипломатичними паспортами. Тож візи їм не потрібні. Але вони поставили під загрозу всіх нас! Тому ми хочемо розпочати інформаційну хвилю, щоб змусити депутатів хоча б восени, коли вони знову повернуться до своєї роботи, поставити цей законопроект на голосування. Це треба, щоб із часом ми, українці, отримали цей безвізовий режим. Наприклад, Молдова ішла з Україною паралельно у процесі виконання плану дій зі спрощення візового режиму з ЄС – але Кишинів уже давно ухвалив антидискримінаційний закон, і за півтора року Молдова матиме безвізовий режим. Молдовани будуть спокійно їздити в Європейський союз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG