Доступність посилання

ТОП новини

Тіньовий уряд: контроль за владою чи піар?


Київ – Всеукраїнське об’єднання «Свобода» формуватиме «Уряд національної альтернативи». Згідно із рішенням політради партії, головною метою тіньового уряду стане постійний контроль за чинним Кабміном. Між тим, експерти, коментуючи цю ініціативу, зазначають, що в Україні це вже не перша спроба створити опозиційний тіньовий уряд. Проте наслідком подібних ініціатив зазвичай було не створення дієвої системи контролю за виконавчою владою, а більш чи менш вдалі піар-акції.

Очолювати «Уряд національної альтернативи» буде заступник голови партії «Свобода», народний депутат Олександр Сич. Саме під його керівництвом члени тіньового уряду мають намір контролювати діючий уряд – «антиукраїнський Кабмін Азарова-Табачника», як його називають свободівці.

Заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий вже працював у схожій структурі – «Уряді змін», який колись очолював Арсеній Яценюк. Очікувати, що «Уряд національної альтернативи» буде загальнонаціональним, не варто, додає експерт, пояснюючи, що він скоріш за все, як і у випадку «Уряду змін», об’єднає експертів високого рівня в самій «Свободі». Сьогодні альтернатива потрібна не уряду, а владі загалом, наголошує Валерій Чалий.

Ця ініціатива «Свободи» буде допомагати «Свободі» в роботі в парламенті
Валерій Чалий
«Ця ініціатива «Свободи» буде допомагати «Свободі» в роботі в парламенті, роботі політичній. А альтернатива владі створюється не якимись урядами, вона створюється на виборах. Парламентських і зараз президентських», – каже він.

Ніякої альтернативи тут немає – Рубан

Контроль за діяльністю президента і уряду в Україні здійснює уся Верховна Рада, і це написано у Конституції, каже політолог, екс-глава Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан. Проте на практиці виконавчу гілку влади ніхто не контролює. Проголосувавши за закон про вибори народних депутатів, опозиція надіслала всім потужний сигнал, що усі проблеми вирішуватиме в діалозі разом з владою, пригадує експерт. Тому одноосібно контролювати уряд «Свободі» навряд чи вдасться. Потрібно запропонувати не альтернативний уряд на рівні персоналій в уряді, а альтернативну політику, нові правила гри, додає Юрій Рубан.

«Мені здається, що ніякої альтернативи тут немає. Ці ігри ведуться за правилами чинної влади, в якої є перевага – вона може ці правила змінити на свою користь. А от якби ми прокинулися одного ранку і прочитали, що вони пропонують альтернативну політику і воно було б переконливо, тоді б в мене було більше оптимізму», – наголошує він.

Все це закінчилось піар-акціями – Гайдай

Раніше в Україні в різний час створювались подібні альтернативні уряди. Це «Опозиційний уряд» Віктора Януковича, і «Опозиційний уряд», на чолі якого був тоді ще заступник голови фракції БЮТ Сергій Соболєв, і «Уряд змін» Арсенія Яценюка. Проте жоден з них не приніс практичних результатів, наголошує на безсенсовісті таких ініціатив політ технолог Сергій Гайдай.

«Усе це, на жаль, закінчилось піар-акціями. Навіть якісь програми, «Український прорив», наприклад (ґрунтувалась на положеннях програми Віктора Ющенка «10 кроків назустріч людям» – ред.), реально вони під собою нічого не мали. Вони не були реалізовані, і складалось відчуття, що робляться вони лише для того, щоб створити враження. Це не була програма реальних дій, за яку бралися», – пригадує Гайдай.

За даними Національного інституту стратегічних досліджень, першим опозиційним урядом в історії України вважається опозиційний уряд, утворений на основі партії «Громада» після відставки Павла Лазаренка з посади прем’єр-міністра в 1997 році. А першим тіньовим прем’єром була Юлія Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG