Доступність посилання

ТОП новини

Франція надала активістці Femen політичний притулок (європейська преса)


Європейська преса активно обговорює новину про надання Францією політичного притулку Інні Шевченко – активістці української жіночої організації Femen, якій в Україні, за її словами, загрожує судове переслідування за спиляний хрест у центрі Києва. Казахстанська нафтогазова компанія «КазМунайГаз» («Казахстанська нафта і газ»), як пишуть впливові європейські видання, проголошує інтервенцію в Україну і Європу. Світову музичну премію, німецьку нагороду RUTH за спів українських пісень у світі, отримала співачка зі Львова Мар’яна Садовська.

Лондонська The Guardian інформує, що Франція надала політичний притулок активістці української жіночої організації Femen Інні Шевченко, якій, за її словами, загрожує у Києві судове переслідування за спиляний у центрі столиці України поклінний хрест. Інна Шевченко попросила політичного притулку в Парижі ще в лютому 2012 року після отримання судового позову в Україні з приводу її акції з бензопилою, якою Шевченко демонстративно спиляла меморіальний 4-метровий хрест у Києві на знак протесту проти ув’язнення російського музичного жіночого панк-гурту Pussy Riot в Москві. Інна Шевченко сказала журналістам у Парижі, що французька влада визнала її політичним біженцем, бо у Києві їй загрожує судове переслідування за здійснений злочин. Правда, агентство Reuters, яке першим повідомило про це, так і не отримало підтвердження факту такого судового позову проти активістки Femen. Це вперше, коли активістка Femen отримала статус політичного біженця на Заході. Інна Шевченко заявила, що її організація вирішила зробити Париж головною штаб-квартирою Femen та відкрити у Франції «революційні школи» для навчання протестуючих жінок.

Даніяр Берлібаєв, директор казахстанської нафтогазової компанії «КазМунайГаз», в інтерв’ю лондонській Financial Times заявив: «Ми здійснюємо міжнародну експансію», маючи на увазі плани виходу компанії на енергетичні ринки України і Туреччини. Сам у цих країнах, насамперед, «КазМунайГаз» хоче закупити низку АЗС, терміналів для імпорту сировини до Європи та розподільчих пунктів енергетичної сировини у цих країнах. До 2020 року ця казахстанська компанія планує майже подвоїти видобування нафти в Казахстані. За прогнозами Берлібаєва, «КазМунайГаз» через 7 років зможе експортувати понад 2 мільйони барелів нафти на день. Чотириста з них до Китаю, а більшість – до Європи. Ця компанія вже придбала певні енергетичні активи в Румунії та інших країнах.

Мар’яна Садовська прославила Україну і українську пісню у світі – про це пише, зокрема, австрійська Die Presse. Цими днями співачка стала лауреатом відомої німецької музичної премії RUTH, яку присуджують на щорічному міжнародному пісенному етно-фестивалі німецьке радіо MDR Figaro та господарі цього свята в німецькому Рудольфштадті. А етнофестиваль цей так і зветься: TFF Rudolfstadt. Щорічно на початку липня тут задіяно для пісенного змагання понад 20 сцен і прослуховується близько півтори сотні виконавців. Так от цього разу переможницею стала Мар’яна Садовська. Її назвали тут «дуже виразною і креативною співачкою українських пісень». Цей фестиваль відвідало цього року майже 90 тисяч слухачів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG