Доступність посилання

ТОП новини

Інтернет-трансляції додали популярності закритому в Греції телеканалу


Грецька державна телерадіокомпанія ERT відновила мовлення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Грецька державна телерадіокомпанія ERT відновила мовлення

Брюссель – Грецька державна телерадіокомпанія ERT у середу зранку відновила своє мовлення. Її нещодавнє закриття з ініціативи уряду викликало широку міжнародну критику, бо це в ЄС сталося вперше. Тим часом, в очікуванні поновлення трансляцій, грецькі журналісти знайшли альтернативні способи передачі програм та новин, зокрема, через сателіт та в інтернеті. І, як свідчить статистика, глядачів та слухачів у державного мовника стало значно більше.

Із того моменту, коли близько місяця тому уряд Греції заборонив кабельну трансляцію програм державної телерадіокомпанії, її журналісти не припиняли своєї роботи. Кожного дня новини та низку улюблених програм громадяни могли слухати і дивитися на сайті компанії. Навіть при тому, що чимало її працівників отримали повідомлення про звільнення, вони продовжували виконувати свої функції як волонтери.

Прем’єр-міністр Андоніс Самарас 11 червня вирішив закрити державне радіо й телебачення через, як він пояснив, «брак прозорості». П’ять телеканалів та сім каналів радіо коштували державі, що погрузла у боргах, надто дорого – аж 300 мільйонів євро на рік. Враховуючи те, що їхні слухачі та глядачі складали тільки 4 відсотки населення, утримування такої великої компанії далі ставало неможливим, кажуть представники грецького уряду.

Тим часом обурення двох з половиною тисяч осіб персоналу вийшло далеко за межі Греції. Адже жодного припинення державного телерадіомовлення у Євросоюзі до цього не траплялося.

Нещодавно Державна рада Греції (так називається грецький вищий адміністративний суд) ухвалила рішення відновити трансляції, яке уряд виконав тільки 10 липня. Тим часом, за іронією долі, програми, що пропонували в інтернеті журналісти ERT протягом останніх тижнів, стали збирати набагато більше шанувальників. За підрахунками, їх переглядають понад 4 мільйони греків, тобто майже половина дорослого населення країни.

Згодом з’явиться нова державна компанія – грецький міністр

Пояснюючи поновлення кабельного транслювання, представник уряду, що займається справою держтелебачення, Панделіс Капсіс зауважив, що це тільки тимчасова фаза, бо згодом свої програми розпочне транслювати нова державна телерадіокомпанія.

Тим часом персонал компанії ERT каже, що протягом місяця роботи в особливому режимі він набув дуже цінного досвіду.

«Це для нас є унікальним досвідом, бо дало нам можливість побачити проблеми, які у нас виникали в минулому, – каже продюсер новин і диктор телебачення Донія Саракіні. – Нині ми це чітко усвідомлюємо. З іншого боку, це надало нам унікальну можливість виконувати журналістську роботу найкращим чином, тобто без втручань і тиску збоку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG