Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані журналістам роздають квартири


Житловий будинок для журналістів в Баку
Житловий будинок для журналістів в Баку
В Азербайджані у понеділок відкрили житловий будинок, який держава побудувала спеціально для журналістів у районі Бібігейбат, що на околиці Баку. Критики кажуть, що журналістів таким чином підкупили.

У церемонії відкриття взяв участь президент Азербайджану Ільгам Алієв. Він привітав журналістів із 22 липня, Днем національної преси, і сказав, що для журналістів цей день став подвійним святом.

«Вперше у світовій практиці в Азербайджані побудували і здали в експлуатацію будинок для журналістів. Журналісти не можуть придбати квартири на свою зарплату», – зазначив Алієв.

Ключі від нових помешкань отримали 155 журналістів, серед них близько 10 із опозиційних видань, повідомляє кореспондент Радіо Свобода в Баку.

Перед початком церемонії господарі нових квартир відвідали могилу Гейдара Алієва, колишнього президента і батька нинішнього лідера Азербайджану. Вітаючи представників ЗМІ, Алієв-молодший закликав їх бути патріотами.
Президент Азербайджану Ільгам Алієв на цеременії відкриття житлового будинку для журналістів, 22 липня 2013 року
Президент Азербайджану Ільгам Алієв на цеременії відкриття житлового будинку для журналістів, 22 липня 2013 року

«Азербайджанські журналісти повинні своєю роботою підкреслювати незалежну політику Азербайджану, особливо коли існують країни, які живуть із рабською психологією, що шукають допомогу за кордоном», – зауважив президент.

Ільгам Алієв у понеділок також взяв участь у церемонії закладення фундаменту ще одного будинку для журналістів і не виключив, що в майбутньому там з’явиться журналістське містечко. А те, що безкоштовне житло отримують люди різних політичних поглядів, свідчить про те, що в Азербайджані немає дискримінації, зауважив керівник держави.

Як після цього можна критикувати владу?

Відомий тележурналіст, професор Бакинського університету Ґулу Магаррамлі у розмові з Радіо Свобода різко розкритикував таку практику.

Незалежна журналістика повинна триматися на відстані від всіх інститутів, діяльність яких вона висвітлює
Ґулу Магаррамлі
«Незалежна журналістика повинна триматися на відстані від всіх інститутів, діяльність яких вона висвітлює. Я не розумію, як після того, як вони отримали квартири, вони будуть критикувати владу», – каже професор.

Інститут свободи і безпеки репортерів (азербайджанська громадська організація) заявив, що роздача безкоштовних квартир створює враження ще більшого посилення державного контролю над медіа. Інститут звертає увагу на те, що в тюрмах в Азербайджані перебуває 7 журналістів, яких заарештували за професійну діяльність.

Один з відвідувачів сайту азербайджанської редакції Радіо Свобода написав, що будинок журналістів побудували «на крові» одного з критиків азербайджанської влади Ельмара Гюсейнова. Цей журналіст загинув 2005 року, а його справу порівнюють зі справою Георгія Гонгадзе в Україні.

За оцінкою американської правозахисної організації «Дім Свободи», Азербайджан належить до невільних країн у царині свободи слова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG