Доступність посилання

ТОП новини

МЗС закликало Росію повернути затриманого рибалку


Міністерство закордонних справ запросило чільного російського дипломата, щоб вказати російській стороні на необхідність негайно відпустити затриманого там рибалку через недоведеність його провини в незаконному рибальстві, повідомили в четвер агентства з посиланням на пресову службу МЗС.

За цими повідомленнями, увагу тимчасового повірника у справах Росії Андрія Воробйова звернули на свідчення потерпілого в зіткненні суден двох сторін українця про відсутність на українському судні доказів протиправних дій, що має свідчити про безпідставність звинувачень проти рибалки.

Крім того, дипломатові також знову наголосили на необхідності спільно й об’єктивно розслідувати інцидент, зокрема, з урахуванням визначеного натепер статусу Азовського моря, де стався інцидент.

У відповідь, мовиться в повідомленні, російський дипломат вкотре висловив жаль через цей інцидент і пообіцяв, що повідомить про зміст зустрічі керівництву МЗС Росії.

49-річний український рибалка Олександр Федорович, мешканець селища Безіменне Новоазовського району Донецької області, який вижив після аварії в Азовському морі, перебуває нині в Росії, де на нього чекає кримінальна справа за «незаконний вилов водних біологічних ресурсів групою осіб за попередньою змовою». Крім того, ще одна справа в Росії порушена за фактом зіткнення суден за статтею про «порушення правил кораблеводіння».

Трагедія, в перебігу якої загинули четверо українських рибалок, сталася 17 липня. За російською версією, український рибальський баркас, із якого незаконно ловили рибу, різко змінив курс у бік російського прикордонного катера, який його переслідував, через що вони зіткнулися й баркас потонув. Рибалка, який вижив, каже, що, навпаки, росіяни свідомо таранили українців.

Азовське море, відповідно до нині чинного українсько-російського договору, проголошене внутрішніми водами обох країн і, як вважають в Україні, відтак перебуває в їхньому спільному користуванні, хоча й має бути розмежоване лінією державного кордону.
XS
SM
MD
LG