Доступність посилання

ТОП новини

Чи безпечні київські пляжі?


Чи не страшно купатися у Дніпрі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Чи не страшно купатися у Дніпрі?

Київ – Київська Санепідемслужба тимчасово припинила експлуатацію чотирьох міських пляжів, повідомляє УНІАН. У комунальному підприємстві «Плесо», яке займається зонами відпочинку в Києві, не радять купатися у Дніпрі взагалі, хоча, як зазначають у тамтешній прес-службі, про заборону не йдеться. Думки екологів щодо безпеки столичних пляжів різняться, а кияни, тим часом, продовжують плавати у Дніпрі і приводити на пляжі своїх дітей.

Всі столичні пляжі відкриті, але купатися у Дніпрі небажано для людей зі слабким імунітетом, зауважили Радіо Свобода у комунальному підприємстві «Плесо», яке обслуговує київські місця відпочинку. Там радять обмежитися сонячними ваннами. Тепла вода – ідеальне середовище для умовно-патогенної мікрофлори, зазначає прес-секретар підприємства Наталія Ситайло.

«Органами Держсанепідслужби регулярно проводяться збори води із київських водойм для подальшого аналізу. За останніми результатами аналізів води із відкритих водойм міста Києва, купатися не рекомендовано на всіх 11 міських пляжах», – говорить вона.

Раніше інформагентства поширювали інформацію, що столична Санепідемслужба тимчасово припинила експлуатацію чотирьох міських пляжів на Дніпрі: Чорторий, Золотий, Райдуга та Венеція. Однак у «Плесі» про таке рішення не чули.

Київ має відносно чисту воду – еколог

Пити воду із Дніпра, звичайно, ризиковано, а от купатися там можна, вважає очільник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«Якщо йдеться про Запоріжжя чи Дніпропетровськ, там чистої води вже немає, а тільки – продукти різних підприємств і каналізація. А у нас, по-перше, Десна – доволі чиста річка, Дніпро тече із білоруських та російських лісів, там теж досить-таки чиста вода, тому Київ має відносно, підкреслюю – відносно, чисту воду, де можна купатися», – зауважує еколог.

На пляжі «Центральний» на Трухановому острові – велелюдно. Радіо Свобода запитало відпочивальників, чи не бояться вони купатися у Дніпрі.

– Я тут не пірнаю, бо вода брудна, але плавати не боюсь.

– Я й не знав, і сумніваюсь, що хто-небудь на цьому пляжі знає, що купатися – небезпечно.

– Можна підхопити і грибок, і що-завгодно, а потім ще лікуватися цілий рік. Тому я не ризикую: позасмагаю, а плавати піду в басейн чи на море поїду.

– Чув ці чутки про стічні води, не знаю, наскільки вони виправдані. Тому не купаюсь. А друг мій купається.

– Купаюсь, бо жарко і у воду хочеться зайти, але занепокоєння є.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG