Доступність посилання

ТОП новини

Справа «Металіста»: харків’яни просять УЄФА про милість


Харків – Сьогодні Апеляційна комісія Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) має ухвалити рішення щодо покарання харківського футбольного клубу «Металіст». Раніше спортивний арбітражний суд у Лозанні визнав матч чемпіонату України між «Карпатами» і «Металістом» договірним. Йдеться про гру, яка відбулася ще п’ять років тому і завершилася перемогою харків’ян з рахунком 4:0. Кілька футболістів обох команд були дискваліфіковані на різні терміни, вони мусять виплати штрафи у розмірі 10 тисяч доларів.

«Металіст» уже позбавили бронзових нагород першості України 2007-2008 років. А тепер йому загрожує виключення із Ліги чемпіонів. Напередодні близько десяти тисяч уболівальників вийшли на мітинг підтримки своєї команди. Для них було б дуже прикро, якщо «Металіст» – срібного призера остатнього чемпіонату України – позбавлять права дебютувати у найпрестижнішому клубному змаганні Європи.

Вболівальники «Металіста» налаштовані по-бойовому. На підтримку своєї футбольної команди напередодні засідання апеляційного комітету УЄФА вони влаштували кількатисячну акцію.

Ігор, представник руху «ультрас», сподівається, що спортивні чиновники зрозуміють фанатську любов до «Металіста», і їхнє дисциплінарне покарання буде не настільки суворим:

«Я думаю, що в УЄФА є такі самі люди, що розуміють той сенс фанатської любові до клубу і не будуть ухвалювати рішення якось необачно, за якимось адміністративними нормами. А вони, сподіваємося, ухвалять справедливе рішення».

А Олена Шингарьова, голова пара-фан клубу – це об’єднання вболівальників з вадами здоров’я – вважає, що відповідальність за договірний матч між «Металістом» та «Карпатами» мають нести організатори футбольного змагання:

«Відповідальність за договірні матчі мають нести ті, хто їх організовував. Позбавляти вболівальників такого чудового видовища як футбольні матчі Ліги чемпіонів – неправильно», – каже вона.

До руху підтримки «Металіста» долучилися і почесні жителі Харківської області. У своєму зверненні до віце-президента УЄФА Григорія Суркіса вони просять допомогти залишитися «Металісту», відстояти своє право на ігри в Лізі чемпіонів.

«Ми погодимося з будь-яким рішенням, ухваленим у Ньйоні, проте, враховуючи давність справи, зміни керівництва та менеджменту клубу, беручи до уваги, що команда зробила правильні висновки з допущених помилок і може брати участь у європейських турнірах з дотриманням Fair Play, свідченням чому стали виступи футболістів в останні п'ять сезонів, вважаємо, що при визначенні санкцій «Металісту» може бути наданий шанс», – йдеться в тексті заяви.

За словами адвоката футбольної команди Маркіяна Ключковського, УЄФА може зняти всі звинувачення з «Металіста», і цій скандальній історії буде покладено кінець. Адвокат припускає також інший розвиток подій, коли УЄФА вирішить покарати «Металіст» виключенням з єврокубків на якийсь період. Наприклад, від одного сезону до трьох.

«Розглядається і варіант умовного покарання – відстрочка на випробувальний термін, і при такій судовій ухвалі нічого не завадить брати участь у Лізі чемпіонів», – стверджує адвокат «Металіста» Маркіян Ключковський.

Головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков висловив Радіо Свобода сподівання: якщо й буде винесене покарання, то, можливо, визнають винними колишніх керівників клубу, бо нині команда працює з новим власником і менеджментом.

Артем Франков не хоче вірити в те, що «Металіст» позбавлять можливості гри з європейськими командами на тривалий час, враховуючи давність строку договірного матчу «Металіст» – «Карпати».

«Чекаю з тремтінням, чекаю з трепетом, чекаю з надією. Я можу сказати лише одне – дуже жаль, якщо покарають таку класну команду. Бо те, що зараз показує «Металіст», – це гідний європейський рівень», – каже футбольний експерт Франков.

Справу «Металіста» розглядає апеляційний комітет УЄФА в терміновому порядку, минаючи контрольно-дисциплінарний комітет цього відомства. Керівництво УЄФА обґрунтовує таку терміновість тим, що харківська команда грає в єврокубку.

В найгіршому варіанті «Металіст» готується подавати апеляцію до Верховного суду Швейцарії, повідомляє адвокат клубу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG