Доступність посилання

ТОП новини

Батько чеченця, застреленого ФБР: «Мого сина просто вбили»


Батько молодого чеченця, якого у травні застрелили агенти ФБР в штаті Флорида, говорить, що його син не мав нічого спільного з терористичним актом в Бостоні. Речник ФБР заявив, що офіцер вистрелив у беззбройного підозрюваного, коли той неочікувано напав на нього. У США триває розслідування вибуху під час марафону в Бостоні, в результаті якого загинуло троє людей і 260 були поранені.

Абдулбакі Тодашев, батько молодого чеченця, якого федеральний агент застрелив під час допиту, заявив, що вимагатиме справедливості і покарання офіцера ФБР, який вів допит у бостонській справі.

«Я сподіваюся і молюся, щоб жодна мати, жоден батько не пройшов через те, через що проходжу зараз я. Мій син був добрим хлопцем. Він був невинуватий, його просто вбили», – заявив батько Ібрагіма Тодашева, який у вівторок прилетів з Чечні до американського штату Флорида. Його правники заявили, що вони не виключають початку цивільної справи проти ФБР.

Федеральне бюро розслідування заявило, що 22 травня агент застрелив двадцятисемилітнього Ібрагіма Тодашева під час допиту у справі бостонських вибухів, коли той напав на нього. Тодашева допитували щодо його зв’язків з Тамерланом Царнаєвим, іншим чеченцем, якого підозрюють в організації вибуху в Бостоні під час марафону 15 квітня цього року.

ФБР справу поки що не коментує

На початку ФБР заявило, що Тодашев напав на агента з ножем, потім, що він був беззбройний. Пізніше офіційні особи заявили, що незрозуміло, що тоді сталося. Батько застреленого заявляє, що його син не мав зброї, а в його тілі було сім куль. Адвокати Тодашева говорять, що Ібрагім тоді мав поранене коліно не міг напасти на агента з такою травмою. ФБР відмовляється коментувати справу до закінчення розслідування.

Про Ібрагіма Тодашева відомо, що він займався бойовими мистецтвами і тренувався в одному спортзалі з Царнаєвим у Бостоні, а потім переїхав на Флориду.

Тим часом у середу ще двоє підозрюваних у бостонській справі постали перед судом. Двоє дев’ятнадцятилітніх студентів з Казахстану, яких звинувачують у тому, що вони заважали слідству, не визнали себе винними. Якщо їх засудять за інкримінованими звинуваченнями, студентам Університету в Массачусетс загрожує до 20 років ув’язнення. Слідство звинувачує їх у тому, що вони намагалися знищити особисті речі, в тому числі комп’ютер Джохара Царнаєва, молодшого з братів, якого підозрюють у бостонських вибухах.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG