Доступність посилання

ТОП новини

Янукович не зміг урочисто відсвяткувати День шахтаря в Донецьку


Віктор Янукович у Донецьку, 22 серпня 2013 року
Віктор Янукович у Донецьку, 22 серпня 2013 року
Донецьк – Президент України Віктор Янукович у четвер, 22 серпня, відвідав Донецьк, щоб привітати гірників із їхнім професійним святом. Однак святковий настрій був зіпсований сумною звісткою про те, що напередодні на шахті «Покровській» у Красноармійському районі Донецької області після вибуху метану загинули два гірники. Тому урочисту частину свята скасували, а пам’ять загиблих у донецькому драмтеатрі вшанували хвилиною мовчання.

Гості почали збиратися за півтори години до приїзду президента, тоді і перекрили центральну вулицю Артема. Здебільшого це були високопосадовці, депутати та працівники керівних посад шахт Донбасу. Бізнесмен Рінат Ахметов та старший син президента Олександр Янукович прийшли разом. Перед виступом президента думками з приводу свята поділився й голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

«Через те, що сталося на шахті «Покровській», вирішили скасувати концертну частину. Звісно, можна сказати, свято трохи зіпсоване. Спрацьовує людський фактор. У літній період атмосферні явища проявляються у складних процесах, висока температура. У журналах записано, що все гаразд, що температура відповідає паспорту ведення гірничих робіт. А насправді люди працюють у спекотних умовах. Втрачається увага. На цій шахті дуже високо виробнича праця побудована. В усьому світі там, де тяжка праця небезпечна, запроваджується погодинна система оплати», – зазначив Волинець.

Він додав, що зараз вугільна галузь на третьому місці за рівнем заробітної платні в Україні після авіаційної та фінансової галузі. Однак із цим не погодився Віктор Янукович, який зазначив, що середня зарплата шахтарів є «більшою, ніж у будь-якій галузі промисловості».

Вугільній галузі необхідна модернізація

«На жаль, професія гірника залишається однією з найнебезпечніших», – наголосив Янукович під час свого виступу.

«Вчора на шахтоуправлінні «Покровське» два гірники загинули через обвалення порід. Потрібно суттєво підвищити роботу по забезпеченню безпеки праці гірників. Завдання держави – забезпечити максимальну безпеку гірників. Це перша і головна мета будь-яких новотехнологічних нововведень і рішень керівників вугільної галузі», – сказав президент.

Він також наголосив, що закриття збиткових шахт буде обов’язково йти паралельно із забезпеченням гірників новими робочими місцями.

Одним з п’ятьох шахтарів, які отримали звання Героя України та державні нагороди від Віктора Януковича, став Віктор Ремнєв. Він також упевнений, що головна проблема вугільної галузі – це старе обладнання.

«Треба модернізувати всі видобуткові ділянки та прохідницькі. Зараз сучасна техніка, але ще не всі шахти працюють на новій техніці. Здебільшого, після капремонту, на старій техніці. При певних капіталовкладеннях, от зараз на кожну шахту приходять спонсори, нові господарі, якщо вони будуть максимально вкладати, щоб потім звідти взяти щось, я думаю, вугільна промисловість підніметься», – зазначив шахтар у коментарі Радіо Свобода.

Оскільки урочисту частину свята гірників скасували, цього дня без роботи залишилися музиканти. Вони, тим не менш, запропонували зіграти для журналістів – за «символічну плату» у сто гривень.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG