Доступність посилання

ТОП новини

Молодь у Росії соромиться українського походження?


Львів – Близько двох мільйонів українців проживають у Росії. Це найчисленніша українська діаспора у світі. У Росії майже сто різних українських організацій, але немає єдиної централізованої. Російська влада блокує реєстрацію Українського конгресу Росії. Російські українці кажуть, що стали заручниками політичних протистоянь. Як живеться українській діаспорі Росії?

Родина етнографа Василя Бабенкa походить з Чернігівщини і вже понад сто років проживає у Росії. Він народився у Башкирії в українському селі. Пригадує, що на цій території була справжня мала Україна, яка нараховувала сімнадцять українських поселень.

«Українська пісня заклала у мені український дух, який дає мені, з одного боку, сили жити, а з іншого боку – відбирає спокій у моїй душі. Я дуже переживаю за Україну.
Українська діаспора в Росії – «терра інкоґніта» і для України, і для світового українства
Василь Бабенко
Українська діаспора в Росії – «терра інкоґніта» і для України, і для світового українства. До того ж, сама діаспора не розуміє, що треба об’єднуватись, а не ділитись через певні погляди. Бо цими чварами користуються російські сили, які роблять все, щоб розпорошити українців. Закриті дві загальноросійські організації українців, був скандал з бібліотекою. Прикро, що не реєструють Український конгрес Росії як єдину українську організацію і для цього знаходять різні формальні причини», – наголосив Василь Бабенко.

Українцям Росії відмовляють у реєстрації організації

Об’єднання українців Росії було ліквідоване торік, Федеральну національно-культурну автономію українців Росії закрили у 2010 році, але під такою ж назвою у 2012 була створена, без згоди більшості представників української діаспори, нова організація, яку частина українців вважає фальшивкою і провокацією. А тому вимагають від російської влади зареєструвати Український конгрес Росії, який міг би увійти до Світового конгресу українців. Втім, Мін’юст Росії відмовляє у реєстрації.

Попри те, що до 2015 року діє державна програма підтримки українців у Росії, реально вона не працює, каже Василь Бабенко. У Башкортостані у трьох російських школах викладають для дітей з українських родин українську мову і літературу, працює три українські недільні школи. А ось на Далекому Сході, де проживає 250 тисяч громадян Росії, які визнають себе українцями, немає жодної недільної школи, не кажучи вже про загальноосвітні школи з викладанням української.

За останні двадцять років на Зеленому Клині кількість людей, які ідентифікують себе українцями, зменшилась у чотири рази
В’ячеслав Чорномаз
За останні двадцять років на Зеленому Клині кількість людей, які ідентифікують себе українцями, зменшилась у чотири рази, наголосив В’ячеслав Чорномаз, історик, заступник голови Центру української культури «Горлиця» у Владивостоці. Його прадіди виїхали в Росію із Сумщини перед Другою Світовою війною.

«Причина в тому, що відсутні умови для збереження національної ідентичності. Для Росії типово українцями є люди, які приїхали з України, а їхні діти втрачають українську свідомість», – каже історик з Росії.

Росія порушує права нацменшини

Українська діаспора у Росії не має україномовного видання, не може переглядати українські телеканали. У церквах богослужіння не ведуться українською мовою. Російська влада проводить політику створення негативного іміджу українців через ЗМІ, скаржаться в діаспорі. Протистояння між двома державами стає причиною того, що чимало людей соромляться свого українського походження.

Сьогодні українці, громадські активісти відчувають до себе дуже ще й ретельну увагу з боку російської влади, каже Любов Дяченко, керівник незареєстрованого Українського конгресу Росії.

«Ми відчуваємо, що почастішали перевірки, що зал десь не дали на наш захід, все це так відбувається ніби й неофіційно. Відносини між Росією і Україною погано впливають і на нашу громадську діяльність», – говорить Любов Дяченко, яка 35 років проживали в Якутії, а зараз живе у Москві.

Представники української діаспори розповіли Радіо Свобода, що опинились немов у зачарованому колі – Україні байдуже, як вони почуваються у Росії, самі ж російські українці більше дбають про життєві проблеми і заробіток, а не збереження української мови чи традицій, а Росія не зацікавлена у тому, щоб українці збереглись як один з найчисленніших етносів. Нині громадські організації українців тримаються лише на ентузіазмі людей переважно старшого віку.

Російська влада постійно вимагає від України дотримання прав росіян в Україні, натомість українська влада мала б теж навчитись відстоювати права своїх громадян у Росії, наголошують діаспоряни.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG