Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані не зареєстрували опозиційного кандидата на президента


Рюстам Ібрагімбайов, архівне фото
Рюстам Ібрагімбайов, архівне фото
Центральна виборча комісія Азербайджану відмовилась у вівторок зареєструвати спільного кандидата низки опозиційних сил на посаду президента країни, що мають відбутися 9 жовтня.

Як заявили в ЦВК, висуванець Національної ради демократичних сил Азербайджану, яка об’єднує низку опозиційних сил, відомий радянський, російський і азербайджанський кінематографіст Рюстам Ібрагімбайов має громадянство іноземної держави, а також не живе в Азербайджані постійно.

74-річний Рюстам Ібрагімбайов (також відомий у російському спотворенні як «Рустам Ібраґімбеков»), автор сценаріїв понад 40 радянських і російських фільмів, який значну частину часу живе в Росії, громадянин Азербайджану і Росії, подав заяву про вихід із російського громадянства, коли став висуванцем Національної ради демократичних сил на посаду президента на початку минулого місяця, але її ще не задовольнили.

В очікуванні на це об’єднана опозиція домовилася минулого тижня про запасного єдиного висуванця на посаду президента. Ним став Джаміль Гасанлі, 61-річний відомий історик, колишній депутат парламенту.

Від владної в Азербайджані партії «Новий Азербайджан» кандидатом на цю посаду зареєстрований нинішній президент країни Ільгам Алієв, який балотується на третій термін поспіль. Він незмінно керує Азербайджаном із 2003 року, змінивши на президентстві свого батька Гейдара Алієва, і через референдум влаштував зняття обмежень на безперервне перебування на президентській посаді.
XS
SM
MD
LG