Доступність посилання

ТОП новини

Хочете жити краще – консолідуйтеся й тисніть на владу


Київ – Хочете зробити життя у своєму селі/місті/країні кращим – знаходьте однодумців і робіть, радять активісти зі стажем із Вінниці та Дніпропетровська. Пропонуйте чиновникам шляхи вирішення проблем і вимагайте підтримки своїх ініціатив. Усі чиновники бояться розголосу, тому їх треба контролювати і спонукати до роботи.

«Марно очікувати, що хтось за нас щось зробить. Ми самі маємо пропонувати чиновникам й вимагати від них», – стверджує громадський активіст, виконавчий директор громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко. Він має великий досвід громадської роботи й наголошує, що головний ворог ініціативи – це зневіра у тому, що своєю активність справді можна щось змінити. І це при тому, що проблеми, які «колють очі» і не дають комфортно жити, як правило, можна вирішити на місцевому рівні, достатньо лише консолідуватися й послідовно «тиснути» на владу.

За словами Левченка, досвід показує, що як тільки людина виходить зі «шкарлупи» байдужості й робить перший реальний крок, виявляється, що навколо є ще люди, які думають так само й готові щось робити. До того ж, і представники місцевої влади та чиновники не можуть, боячись розголосу та критики, довго ігнорувати ініціативи наполегливих та небайдужих громадян і своїх потенційних виборців.


Приклад ініціативи «знизу» – діяльність громадського об’єднання «Закон один для всіх» (ЗОВ), яке діє у Дніпропетровську й опирається виключно на ентузіазм людей.

29.08.2013
Дніпропетровські активісти примушують чиновників працювати

Громадська ініціатива «ЗОВ» взялася вирішувати «дорожні» проблеми дніпропетровців далі

Олег Левченко каже, що в Україні дедалі більшає таких ініціатив, і вони поволі стають тим фактором, на який влада мусить зважати. Левченко розповів, що у Вінниці громадська організація «Подільська агенція регіонального розвитку» допомагає реалізовувати проект «Прозоре місто». Йдеться про запровадження у Вінниці словацького досвіду «інтернет-прозорості» міської влади. Модель електронного управління дозволить жителям міста «за допомогою комп’ютера та мобільних пристроїв вільно ознайомлюватися з механізмами роботи влади та ухваленням рішень із різних питань». Вже зараз у Вінниці діє «електронна черга» реєстрації на місця у дитячих садочках. Планується запустити електронний перегляд вакансій на посади в усіх державних та муніципальних установах та закладах, а також відкрити доступ до баз оренди комунального майна, земельних ділянок, а також до закупівель.

«Пропонуйте чиновникам своє рішення проблем і вимагайте»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:12:05 0:00

Пілотний проект «Прозоре місто», який реалізується у Вінниці на основі словацького досвіду, Європейська комісія визнала одним із найбільш ефективних і заявила про намір надати на його реалізацію майже 200 тисяч євро.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG