Доступність посилання

ТОП новини

Президент США висловив упевненість, що домовиться з Конгресом про удар у Сирії


Барак Обама обговорює сирійське питання з лідерами Конгресу, 3 вересня 2013 року
Барак Обама обговорює сирійське питання з лідерами Конгресу, 3 вересня 2013 року
Президент США Барак Обама висловив сьогодні впевненість, що зможе домовитися з Конгресом про ухвалення резолюції, яка дасть згоду на втілення його плану здійснити «обмежену» воєнну акцію в Сирії.

Виступаючи в Білому домі на зустрічі з конгресовими лідерами обох партій в обох палатах Конгресу, Барак Обама повторив, що пропонована воєнна акція обмежить можливості влади президента Сирії Башара аль-Асада використовувати хімічну зброю «нині і в майбутньому».

Лідери обох партій у Палаті представників, учасники зустрічі з президентом, уже висловили підтримку пропозиції Обами.

Спікер Палати представників, республіканець Джон Бейнер сказав, що збирається підтримати заклик президента і вважає, що інші парламентарі теж мають підтримати його.

Лідер демократів у Палаті представників Нансі Пелосі, зі свого боку, сказала, що, на її думку, Конгрес не мав би відкинути резолюції з закликом до використання сили в Сирії, бо відвернення можливості використати зброю масового ураження є однією з підвалин національної безпеки США.

Голови зовнішньополітичного й оборонного відомств США Джон Керрі і Чак Гейґел мають виступити пізніше сьогодні в комітеті з закордонних відносин Сенату з цього приводу.

На голосування в повному складі обох палат Конгресу очікують на початку наступного тижня.

США і Франція вже оприлюднили дані розвідок, із яких має випливати, що в Сирії 21 серпня був завданий хімічний удар проти цивільного населення, і його вчинили війська уряду країни. При цьому, за даними США, загинули понад 1 тисячу 400 людей, а, за даними Франції, понад 280.

Сирія категорично відкидає це. Її фактичний союзник Росія заявляє, що розвідувальні дані Заходу для неї непереконливі, а Китай, який разом із Росією блокує заходи проти влади Сирії в Раді безпеки ООН, закликає дочекатися результатів розслідування інспекторів ООН у Сирії – мандат яких не передбачає визначати винних у можливому використанні хімічної зброї.
XS
SM
MD
LG