Доступність посилання

ТОП новини

«Аморальне покращення» вугільної промисловості


Київ – Вугільна промисловість України в останні три роки змогла відчути покращення. Про це під час ІV з’їзду Профспілки працівників цієї галузі у Києві заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. За його словами, робота над вирішенням проблем сфери триває й зараз: зокрема у напрямку вдосконалення законодавчої бази та приватизації вугільних підприємств. Натомість експерти вважають, що доки безпеці гірників та модернізації шахт не приділятиметься належна увага, говорити про покращення аморально.

Зріст видобутку вугілля, заробітної плати шахтарів, зниження аварійності на підприємствах та стабільне фінансування галузі є одними з головних досягнень держави за останні три роки у сфері вугільної промисловості. На цьому наголошує профільний міністр Едуард Ставицький.

За останні три роки об’єм видобутку вугілля по Україні збільшився на 10,7 мільйона тонн чи то на 14 відсотків
Едуард Ставицький
«Лише за останні три роки об’єм видобутку вугілля по Україні збільшився на 10,7 мільйона тонн чи то на 14 відсотків. Ріст заробітної плати за різними категоріями трудящих становить від 40 до 47 відсотків – у півтора раза більше, ніж до 2010 року. Показники загального виробничого травматизму знижені фактично вдвічі», – зазначає міністр і додає, що останніми роками державі вдалося зменшити ще й проблему реалізації видобутого вугілля.

Наразі ж в Україні, за словами Ставицького, впроваджується концепція переходу на біржову форму продажу вугільної продукції, а також планується приватизувати близько 60 вугільних підприємств, 17 із яких мають змінити форму власності вже цього року.

Україна має боротися з нелегальними копанками – Тимченко

Про те, що майбутнє вугільної промисловості стоїть за приватним бізнесом, говорить і Максим Тимченко – гендиректор компанії ДТЕК, контрольованої Рінатом Ахметовим. Він каже, що така форма власності дозволяє поліпшувати роботу на вугільних підприємствах не лише кількісно, але й якісно.

Водночас Тимченко наголошує, що для України нині надзвичайно важливо розширювати ринки збуту, збільшувати експорт вугілля, а також боротися з його нелегальним видобутком.

Нелегальне вугілля призводить до повної відсутності стандартів безпеки праці
Максим Тимченко
«Нелегальне вугілля небезпечне не лише через те, що витісняє вугілля, яке видобувається на державних та приватних підприємствах, але й тим, що призводить до повної відсутності стандартів безпеки праці. Окрім того, такі підприємства порушують вимоги сплати податків та заробітної плати робітникам», – каже Тимченко.

Кожен мільйон тонн вугілля коштує Україні двох життів – експерт

Між тим енергетичний експерт Геннадій Рябцев у коментарі для Радіо Свобода пояснив, що саме завдяки діяльності нелегальних копанок держава наразі і звітує про зріст видобутку вугілля. Адже ефективність на офіційних шахтах нині скорочується через корисливу політику власників підприємств, які у погоні за прибутком не замислюються ні про майбутнє шахт, ні про безпеку самих шахтарів.

Відтак, поки кожен мільйон тонн вугілля буде коштувати Україні двох життів, казати про покращення у її вугільній сфері аморально, наголошує Рябцев.

Потрібно, щоб Україна стимулювала ввезення на її територію обладнання, яке спрямоване на модернізацію виробництва
Геннадій Рябцев
«Потрібно, щоб Україна карала (власників шахт – ред.) за недотримання правил безпеки, стимулювала ввезення на її територію будь-якого обладнання, яке спрямоване на модернізацію виробництва, і не вважала, що приватизація є єдиним шляхом для покращення стану вугільної галузі. Тому що не доведено у світі, що державна власність гірша від приватної», – говорить експерт.

Нинішнього року на потреби вугільної промисловості бюджетом передбачено 15,2 мільярда гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG