Доступність посилання

ТОП новини

Переговори США і Росії щодо Сирії триватимуть два дні


Президент Володимир Путін (другий праворуч) зі своєю дружиною Людмилою (ліворуч) вітають в Москві сирійського президента Башара Асада (другий ліворуч) і його дружину Асму (праворуч), 2005 рік
Президент Володимир Путін (другий праворуч) зі своєю дружиною Людмилою (ліворуч) вітають в Москві сирійського президента Башара Асада (другий ліворуч) і його дружину Асму (праворуч), 2005 рік
У четвер у Женеві державний секретар США Джон Керрі та міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров розпочали дводенний раунд переговорів щодо технічних деталей пропозиції Кремля щодо ліквідації хімічної зброї в Сирії. У Вашингтоні наголошують, що рішучість президента Барака Обами щодо Сирії призвела до висунення цього російського плану щодо хімічної зброї в Сирії, при тому, що два дні тому в Дамаску навіть не визнавали факту наявності у них такої зброї. У США скептичні щодо реального втілення такого проекту Росії, тому й тримають свої збройні сили в регіоні у стані повної бойової готовності для можливого воєнного удару по Сирії.

Відлітаючи у четвер до швейцарської Женеви з казахської Астани, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що світ не може втрачати шансу на мирне врегулювання в Сирії.
Сергій Лавров
Сергій Лавров

«Ми домовилися насамперед обговорювати в Женеві ту ініціативу, котра зібрала широку підтримку у всьому світі, – про необхідність домовитися про встановлення міжнародного контролю над сирійськими арсеналами хімічної зброї, при розумінні того, що це дозволить відмовитися від застосування воєнної сили проти Сирії», – зазначив Лавров.

Хоча група американських експертів в Женеві вже взялася разом з росіянами за вивчення отриманого з Москви плану ліквідації хімічної зброї Дамаска, та все ж спостерігачі очікують тривалого й непростого обговорення цієї проблеми.
Джон Керрі
Джон Керрі

Держсекретар США Джон Керрі прибув до Женеви разом із групою експертів уже зранку в четвер. Про цей візит висловився перед відправленням Керрі з Вашингтона речник Білого дому Джей Карні: «Держсекретар США Джон Керрі від’їздить до Женеви, як ви знаєте, за розпорядженням президента Обами зустрітися з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, де вони обговорять це питання. Кожна зі сторін прибуває до Женеви зі своїми експертами в делегаціях, котрі повинні оцінити пропозицію про встановлення міжнародного контролю над хімічною зброєю Сирії та оцінити перспективи прогресу в цьому напрямку. Тому я очікую, що це забере певний час».

Цей дипломатичний раунд став можливим після «дієвих коментарів» Обами – Карні
Володимир Путін
Володимир Путін

Хоча й російський президент Володимир Путін оприлюднив у «Нью-Йорк Таймз» статтю про небезпеку наростання воєнної загрози у світі та розв’язання нової хвилі терористичних актів у разі застосування в Сирії воєнної сили, та все ж у Вашингтоні вважають, що Кремль хоче таким чином запевнити всіх, що нібито йому належить ініціатива у процесі довкола Сирії.

Ще два дні тому Сирія навіть не визнавала, що володіє хімічною зброєю
Джей Карні
Той же Джей Карні нагадав у Вашингтоні, що нинішній дипломатичний раунд викликаний якраз «дієвими коментарями» президента Обами щодо Сирії. «Ще два дні тому Сирія навіть не визнавала, що володіє хімічною зброєю. Ми також побачили за ці два дні більше корисної співпраці з боку росіян, аніж це було за два минулі роки. Я думаю, що це сталося через дієві коментарі президента Обами про необхідність покладання всієї вини за використання хімічної зброї проти власного населення якраз на сирійського главу Башара Асада», – зауважив Джей Карні.
Реджеп Тайїп Ердоган
Реджеп Тайїп Ердоган

Виступаючи у Стамбулі у четвер, турецький прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган висловив сумнів у тому, що сирійський глава Башар Асад виконає запевнення щодо встановлення міжнародного контролю на хімічною зброєю Сирії.

Сім мільйонів осіб зігнані зі своїх місць проживання і сирійський режим продовжує різню
Реджеп Тайїп Ердоган
«Ми не віримо, ми не довіряємо Асаду з його хімічною зброєю. Сім мільйонів осіб зігнані зі своїх місць проживання і сирійський режим продовжує різню», – зазначив Ердоган.

Французький президент Франсуа Олланд заявив, що Париж сповнений рішучості покарати Башара Асада за його хімічну зброю, якщо дипломатія зазнає знову невдачі, бо воєнний удар, за словами Олланда, все ще на порядку денному. На Заході обвинувачують режим Асада у хімічній атаці проти власного населення 21 серпня на околиці Дамаска, коли загинуло, за даними США, понад 1400 осіб.

Сирійська визвольна армія, яка веде боротьбу з режимом Асада, відкинула пропозицію Росії про передачу сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль. Тим часом сирійська урядова військова авіація завдала у середу удару по госпіталю на півночі країни, який під контролем повстанців. За повідомленням сирійських активістів, внаслідок цього удару загинуло 11 мирних жителів, хоча в Дамаску кажуть, що знищили таким чином 14 терористів.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG