Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти подадуть до Страсбурзького суду проти Конституційного суду і Верховної Ради


Українські журналісти − Сергій Лещенко та Катерини Аврамчук – обстоюватимуть в Європейському суді з прав людини право на доступ до інформації.Дві справи за позовами журналістів проти Конституційного суду України і проти апарату Верховної Ради підтримав Фонд захисту права на доступ до інформації, повідомляється на сайті Інституту медіа права.

Справа Лещенка пов’язана з його зверненням до Конституційного суду із запитом про надання копії конституційного подання 51 народного депутата України від 16 жовтня 2012 про перевірку закону «Про засади мовної політики» на відповідність Конституції. Суд першої інстанції визнав, що текст конституційного подання містить службову інформацію і персональні дані громадян, і на підставі цього відмовив у задоволенні позову. На це рішення було подано апеляційну скаргу. Київський апеляційний адміністративний суд її задовольнив. Однак після цього представник Конституційного суду подав касаційну скаргу, і Вищий адміністративний суд залишив у силі рішення суду першої інстанції.

Справа Аврамчук пов’язана із запитом до апарату Верховної Ради про надання повної інформації про вартість та площі службового житла, виділеного кожному народному депутату. У відповідь на її запит апарат Верховної Ради надав інформацію про кількість і площі службових квартир, наданих депутатам шостого скликання, а також середню вартість одного квадратного метра житла на час їх надання. Водночас інформацію про прізвища депутатів, які отримали ці квартири, не було надано.
XS
SM
MD
LG