Доступність посилання

ТОП новини

Марков дав ляпаса «русскому миру» – експерт


Ігор Марков
Ігор Марков
Київ – Політичні експерти не поділяють думки Ігоря Маркова про скорий та неминучий крах Партії регіонів. На їхню думку, ображений депутат, який заявив про вихід із фракції Партії регіонів після того, як суд позбавив його повноважень, перебільшує внутрішні проблеми цієї політичної сили. Так само вони доволі стримано оцінюють шанси цього політика стати новим лідером проросійського електорату.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що не отримує і не отримував гроші за голосування, окрім зарплати. Про це він заявив, коментуючи заяву депутата Ігоря Маркова про те, що депутатам-регіоналам інколи доплачують за голосування по 5 тисяч доларів. За словами Олександра Єфремова, «якщо у когось з ображених депутатів є факти, що хтось щось доплачував, то хай вони самі несуть за це відповідальність».

Крім того, Ігор Марков, після рішення ВАСУ про позбавлення його депутатства, розповів про тиск на депутатів-регіоналів та про прослуховування їхніх телефонів. Він розповів чи не найбільше про внутрішню кухню регіоналів, пояснивши, на чому тримається їхня дисципліна. Однак загалом, ці викривальні заяви експерти оцінюють досить стримано – Ігор Марков не сказав нічого такого, що могло б збурити виборців, чи про що не здогадувалися б у політичному середовищі.

Прогноз про крах Партії регіонів зумовлений образою – Погребінський

«Найбільш значуща заява Маркова – це те, що він звертатиметься до Європейського суду з прав людину. Це ляпас усім прихильникам «русского мира». Це все одно, якби його однофамілець, російський політолог Сергій Марков – рупор Кремля – написав заяву про вступ до українського громадянства», – каже політичний експерт Євген Магда.

Що ж до прогнозу Ігоря Маркова про швидкий крах Партії регіонів, то експерти зазначають, що такі заяви зумовлені насамперед образою на владу. На думку політолога Михайла Погребінського, «у регіоналів будуть проблеми, але ядерний електорат збережеться».

Зі зміною зовнішньополітичної риторики Партія регіонів справді опинилася в непростій ситуації, але з яким результатом регіонали вийдуть з неї – говорити передчасно, оскільки не всі чинники впливу вже визначилися.

Ще незрозуміло, як реагуватиме базовий електорат Януковича, як діятиме опозиція, що робитиме Росія
Олексій Голобуцький
«Ще не зрозуміло, як реагуватиме базовий електорат Януковича, як діятиме опозиція, що в подальшому робитиме Росія», – зазначає політолог Олексій Голобуцький.

Тимошенко передчасно лякає Януковича «харизматичним лідером» Марковим?

Народився новий молодий, енергійний, харизматичний, ідеологічний лідер проросійськи налаштованих громадян України
Юлія Тимошенко
Так само експерти не поділяють оптимізму екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яка у відкритому листі, коментуючи позбавлення Ігоря Маркова депутатських повноважень, зазначила, що «на Сході та Півдні України народився новий молодий, енергійний, харизматичний, ідеологічний лідер проросійськи налаштованих громадян України, який гарантовано буде балотуватися на посаду президента, а це вже початок кінця самого Януковича».

Заява Тимошенко виглядає дещо кумедно. Вона нею прикриває відсутність у «Батьківщини» діалогу з Південним Сходом країни
Євген Магда
«Заява Тимошенко виглядає дещо кумедно. Вона нею прикриває відсутність у «Батьківщини» діалогу з Південним Сходом країни. Не секрет, що Тимошенко програла у значній мірі тому, що не зуміла зайти на Південний Схід. І от тепер з’явився Марков, який тепер на броньовику чи на «Бентлі» почне їздити по Південному Сходу і підніматиме народ на боротьбу проти Януковича – ну, це дещо смішно», – каже Євген Магда.

Політолог Кость Бондаренко зазначає, що Ігор Марков мало відомий за межами Одеської області, але припускає, що за певних умов Ігор Марков та очолювана ним партія «Родіна» можуть позмагатися за симпатії виборців усього Південного Сходу. На думку політолога, «все буде залежати від його гнучкості – Марков також еволюціонує».

Однак про безумовне лідерство Ігоря Маркова в доволі строкатому проросійському політичному середовищі, на думку експертів, говорити зарано.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG