Доступність посилання

ТОП новини

Спецпосланець Путіна не переконав Януковича (європейська преса)


Європейська преса інтенсивно обговорює проблему майбутньої євроінтеграції України і перспективу укладення Брюсселем угоди про асоціацію з Україною на листопадовому саміті «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі. Офіційні чинники у Брюсселі дякують главі Кремля Володимиру Путіну, що допоміг своїм тиском на сусідів – Україну, Молдову, Вірменію – визначитися Євросоюзові у «деяких аспектах» посилення впливу на Сході. Газети у Європі також відзначили, що зустріч минулого тижня російського олігарха Володимира Євтушенкова з українським президентом Януковичем, де Євтушенков намагався від імені Путіна відмовити українського главу від євроінтеграції, як виглядає, завершилася невдачею. Чимало видань цитують одного з членів місії Європарламенту в Україні Пата Кокса, який сказав, що є кілька варіантів розв’язання проблеми Тимошенко.

Лондонська Financial Times наголошує, що «ЄС посилює опікування Україною з метою збільшення свого випливу на Сході». Мета Євросоюзу, як зауважує газета, полягає у зміцненні тісніших зв’язків з Україною через підписання угоди з нею про асоціацію у Вільнюсі в листопаді, на що впливає наростання протистояння між Брюсселем і Москвою з цієї проблеми. Про це свідчать і наслідки зустрічі на початку цього тижня в ООН вищих посадовців ЄС – Жозе Мануеля Баррозу і Германа Ван Ромпея – з президентом України Віктором Януковичем. Учасники зустрічі не лише констатували «конкретний поступ» України на шляху до угоди про асоціацію, але й погодилися, що Україна буде мати певні пільги у вигляді лібералізації торгівлі з ЄС відразу ж після підписання угоди в листопаді у Вільнюсі. Тепер главу України, як він сказав в ООН, хвилює компроміс, який може привести до звільнення Юлії Тимошенко для лікування в Німеччині, «але не у формальному її оправданні», наголошує британська газета. Наростання тиску Росії на членів «Східного партнерства» ЄС змусило Брюссель активізуватися, і там дякують Путіну. Газета цитує одного з чільних посадовців ЄС, який зазначив: «У деяких аспектах російський тиск допоміг нам». Хоча як, наприклад, наголосив британський міністр у справах Європи Девід Лідінґтон, «Велика Британія ще не вирішила, як буде голосувати щодо асоціації ЄС з Україною», бо він вважає, що оцінка Лондона «буде базуватися на об’єктивному аналізі того, чи дійсно зроблені у Києві зміни відповідають справжньому виконанню своїх зобов’язань».

Польська Gazeta Wyborcza інформує, з посиланнями на депутата Партії регіонів Інну Богословську, яка сказала цього тижня, що Юлія Тимошенко не буде виправдана стосовно рішення суду за наслідками підписання газової угоди з Росією у 2009 році, а лише буде відправлена на лікування за кордон, унаслідок внесення парламентом зміни до закону, яка дає можливість таке здійснити стосовно Тимошенко. Газета також доходить висновку, що посилення антиукраїнської пропаганди російськими ЗМІ останніми днями може свідчити, що негласна місія від Путіна до президента України Віктора Януковича в особі російського олігарха Володимира Євтушенкова не мала успіху. Як нагадує газета з Варшави, Євтушенков, який «заспокоював» Януковича у себе на Алтаї від поразки на президентських виборах у 2004 році, має тісні дружні контакти з нинішнім українським президентом і намагався минулого тижня переконати свого донецького друга від імені Володимира Путіна відмовитися від намірів України підписати угоду про асоціацію з ЄС. Але подальші кроки президента України в Ялті і в ООН показали, що він вирішив вибрати курс на євроінтеграцію для України. Газета також наголошує, що великий вплив на Януковича має український олігарх Рінат Ахметов, котрий є твердим прихильником євроінтеграції. Тут також відзначають, що Партія регіонів вирішила позбавити мандата одного зі своїх депутатів, котрий, окрім нечесних оборудок на виборах, співпрацював з російськими спецслужбами. Також газета інформує, що зі Служби безпеки України звільнили 14 чільних офіцерів, які нібито близько співпрацювали з Росією.

Один із членів спеціальної комісії Європарламенту в справі України, колишній його глава, Пат Кокс, заявив українському телеканалові «TВi», як інформує Gazeta Wyborcza, що є «кілька варіантів розв’язання проблеми Юлії Тимошенко». Він також повідомив, що сама Тимошенко підтвердила йому з Кваснєвським, що «бажала би лікуватися за кордоном». Кокс відмовився сказати тут про деталі їхньої доповіді Європарламенту, яка, як виглядає, перенесена з 15 жовтня на 15 листопада (за інформацією комісії Європарламенту з закордонних справ від середи). Європарламент має ухвалити після цього, 18 листопада, рішення про підписання угоди про асоціацію з Україною. Про це також написав євродепутат від Польщі Павел Залевський у своєму Facebook.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG