Доступність посилання

ТОП новини

70-річний Валенса про втому від політики і «глобальне село»


Варшава – Лех Валенса, екс-президент Польщі, лауреат Нобелівської премії миру твердить, що він втомився від політики і часто думає про смерть. Та сидіти склавши руки в очікуванні на фінал свого бурхливого життя політик не вміє. Він невтомно подорожує, виступає з лекціями про перемогу «Солідарності» над комунізмом й не перестає дивувати, а то й шокувати своїми нестандартними думками. Незадовго до свого 70-річчя, яке відзначатиметься у неділю, Лех Валенса вкотре струсонув громадською думкою Польщі. Його слова про необхідність значно глибшої інтеграції європейських держав коментують політики й публіцисти.

У середу в польському Сопоті Лехові Валенсі вручали престижну нагороду Європейського форуму нових ідей. В обґрунтуванні свого рішення рада цієї неурядової організації написала, що Валенса має особливі заслуги в процесі змін у Європі, у зруйнуванні «залізної завіси», а також у наповненні слова «солідарність» новим змістом.

Його діяльність, сказано в документі, уможливила розширення Європейського союзу й повернула надію та почуття людської гідності десяткам мільйонів громадян Центрально-Східної Європи. Сміливі ідеї та особиста відвага Валенси спонукали європейські суспільства до співпраці, наголошують у Європейському форумі нових ідей.

Історія родом з міфології – Туск про Валенсу

Вітаючи нагородженого, Дональд Туск, голова уряду Польщі, говорив про рідкісний дар Валенса передбачати майбутнє, ставити здавалося б нездійсненні завдання й вести за собою людей. Туск розповів про те, як одного похмурого дня у 1979-му він вперше побачив робітника Ґданського суднобудівного заводу Леха Валенсу. Тоді, згадував прем’єр, лідер робітничого руху звернувся до невеликої групи однодумців і запевняв їх, що вже через рік у Польщі почнуться великі зміни.

Це проста скромна людина, робітник-електрик, який кинув виклик найбільшій імперії світу і виграв. Лех Валенса став універсальним героєм
Дональд Туск
«Це чудо сталося, – говорить Туск. – Ця історія родом з міфології стала нашою дійсністю і вона мала свого героя. Це проста скромна людина, робітник-електрик, який кинув виклик найбільшій імперії світу і виграв».

Дональд Туск каже, що Польща, яка в минулому зазнала тривалого поневолення, має особливі підстави пишатися Валенсою. «Для нас, для поляків, важливо, що про нього дізнався світ. У нашій історії героїв-переможців було небагато, а зовсім мало було таких, на яких звернули увагу в світі. Лех Валенса став універсальним героєм», – підсумував голова уряду.

Від робітничого страйку – до президентського палацу

Сам Валенса не приховує, що життя героя зовсім не встелене трояндами. В комуністичній Польщі його переслідували й ув’язнювали за участь в робітничому русі й створення профспілки «Солідарність». Разом із ним потерпала його велика сім’я, в якій восьмеро дітей. Боротьба Валенси з комуністичним режимом тривала 20 років. Розпочиналася вона організацією робітничого страйку в 1970 році й увінчалася проведенням «круглого столу» в 1989-му, під час якого комуністи й «Солідарність» домовилися про зміни в конституції країни і проведення демократичних виборів до Сейму.

Саме Валенсі судилося у 1990-му стати першим президентом вільної Польщі й упродовж п’яти років керувати країною, яка переживала період так званої шокової економіки. Після гіркої поразки в поєдинку з Олександром Квасневським за крісло президента засновник «Солідарності» створив «Інститут Леха Валенси» й зайнявся популяризацією Польщі у світі. Найбільшим випробуванням останніх років для екс-президента стали несправедливі закиди в його співпраці з комуністичними спецслужбами.

Нещодавно Валенса зізнався польській пресі, що почуває себе дуже втомленим і вже так би мовити спакував валізку для переїзду в інший світ. Із притаманним йому почуттям гумору, політик зазначив, що в потойбіччі мабуть краще, бо ніхто звідтіля не тікає. Можливо, саме цей настрій творця «Солідарності» дедалі частіше спонукає його до інтерв’ю та промов, які нагадують заповіт Європі і світові.

На яких цінностях будувати глобальний світ?

Отримавши в Сопоті нагороду Європейського форуму нових ідей Валенса говорив про те як уявляє собі подальший розвиток людства. Він переконаний, що народи повинні інтегруватися на вищих рівнях, ніж традиційні міждержавні стосунки.

Потрібні світські 10 заповідей, в які всі повірять й почнуть втілювати в життя
Лех Валенса
Екс-президент звернувся до польської політичної та економічної еліти зі словами: «Якщо ви хочете будувати краще майбутнє в Європі, а також глобальне, то мусите будувати його на цінностях, які узгоджені між релігіями та невіруючими. Потрібні такі світські 10 заповідей, в які всі повірять й почнуть втілювати в життя. Це – освіта дітей і молоді, вдосконалення судової системи, а також системи нагород і покарань, а отже виховання світської совісної людини. Таким я бачу найбільший шанс того покоління, яке починає мислити ширшими категоріями ніж «держава-країна».

Схожі думки, висловлені Валенсою в інтерв’ю для російського агентства «ИТАР-ТАСС» спричинили хвилю обурення серед польських правих політиків і публіцистів. Інтерпретуючи слова екс-президента, йому закинули, що він хоче об’єднати Польщу з Німеччиною. Відповідаючи на ці звинувачення, Валенса вкотре говорив про феномен «Солідарності». За його словами, польська революція 1980-х років не тільки змінила світ, але й розпочала цілком новий етап людської цивілізації – створення так званого глобального села. Не можна застрявати у колишніх часах кордонів і мурів, повторює польський політик-візіонер. Валенса переконаний, що сьогодні у світі достатньо людей, які розуміють динаміку глобальних змін, тож демагоги з попередньої епохи цих змін уже не затримають.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG