Доступність посилання

ТОП новини

Штурм Київради: димові шашки, переломи, скарги до Ради Європи


Опозиція штурмує Київраду
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Опозиція штурмує Київраду

Київ – Опозиція та громадські активісти сьогодні штурмували Київраду, нинішній склад якої вони вважають нелегітимним. Кількасот бійців «Беркуту» відбили штурм, але не обійшлося без сльозогінного газу, димових шашок та потерпілих: учаснику штурму зламали ніс, кількох беркутівців повалили та зірвали з них захисні обладунки. Засідання Київради таки відбулося, однак її секретар Галина Герега жаліється, що протести не дають міській раді наповнювати бюджет. Експерти ж кажуть про те, що влада столиці поставила свою легітимність під сумнів, відтак всі її рішення можуть бути скасовані.

Будівлю Київської міської ради сьогодні посилено охороняє міліція. Вздовж Хрещатика – десятки автобусів із правоохоронцями, у найближчих дворах – сотні бійців «Беркуту». Заявки на мітинг про необхідність нових виборів Київради подали одразу три найбільші опозиційні партії.

Секретар Київради Галина Герега ухвалила рішення про те, щоб провести її засідання другого жовтня. Хоча передбачений законом п’ятирічний термін роботи депутатів міськради закінчився ще в червні.

Опозиція наполягає на нелегітимності чинного скликання Київради та на проведенні позачергових виборів. Але у вівторок Окружний адмінсуд Києва відмовив у задоволенні позову опозиції щодо визнання недійсним розпорядження Галини Гереги про проведення 2 жовтня засідання Київради. 9 серпня цей суд визнав діяльність Київської міської ради правочинною, а її сесії – законними.

Депутати Київської міської ради і їхні колеги з Верховної Ради, які представляють опозиційні фракції, вирішили прорватися на засідання Київради. За інформацією з Twitter представника Київського міського комітету ВО «Свобода» Олександра Аронця, завалено металевий паркан, який напередодні встановили перед будівлею столичної влади, а частина активістів перекрила рух на Хрещатику.

Потім рух транспорту на Хрещатику перекрили беркутівці, які перебігали вулицю, щоб зупинити протестувальників.

Прориваючись до Київради, кількасот учасників протесту скандують «Банду геть», «Вибори», «Геть Київраду». В руках багатьох з них – плакати з гаслами проти нинішнього складу Київради та проти президента України Віктора Януковича. Частина активістів порівнює їхні дії з нацистською окупацією, тож вони виготовили та розклеїли довкола міської ради таблички з назвами вулиць та установ у стилі третього рейху.

Невідомі люди кинули у правоохоронців кілька димових шашок, організатори мітингу назвали їх провокаторами. У відповідь беркутів ці – за свідченнями кореспондента Радіо Свобода, інших журналістів та опозиційних депутатів – застосували сльозогінний газ.


Водночас у прес-службі міліції рішуче заперечують цей факт. Кількох правоохоронців, які застосовували силу проти мітингу, юрба вирвала з лав, повалила на землю та зірвала з них обладунки. Правоохоронці у відповідь затримали декількох активістів, з них одну дівчину, але невдовзі відпустили. Учасники протесту та журналісти говорять про те, що багатьох затриманих дуже побили.

Яценюк пообіцяв натиснути на Януковича через Раду Європи

Керівник парламентської фракції об’єднання «Батьківщина» Арсеній Яценюк, який із іншими народними депутатами намагався потрапити на засідання міської ради, заявив, що опозиція звертається до Ради Європи з проханням підтримати місцеве самоврядування.

«Прошу підтримати рішення про те, щоб звернутися до Ради Європи, щоб підтримати місцеве самоврядування, і щоб Рада Європи вимагала у Віктора Януковича провести вибори до Київради, провести вибори мера Києва та вибори в усіх тих обласних центрах, де влада панічно боїться їх програти», – наголосив один із опозиційних лідерів.

Окрім того, Яценюк пообіцяв киянам, що опозиція в стінах парламенту домагатиметься мораторію на підвищення у Києві комунальних тарифів та вартості проїзду в міському транспорті. Представники опозиції заявляють, що продовжуватимуть блокувати всі наступні засідання складу Київради, який вони вважають нелегітимним.

Депутати міської ради від опозиції, які хотіли потрапити до зали засідання й бачити, що там відбувається, у середину не пустила міліція. Серед них – і член фракції «Батьківщина» в Київраді Дмитро Нікульчин.

«Депутатів, які мають право зайти до приміщення Київради – правоохоронці мали пустити. Нас не чують та не бачать. Отримана команда не пускати нас, яка не підлягає жодному обговоренню, жодній логіці. Стоять міліціонери зі скляними очима і не пускають», – заявив депутат, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Тим часом секретар Київської міськради Галина Герега поскаржилася журналістам, що через перебої в роботі Київради не вдалося продати і здати в оренду землі приблизно на 300 мільйонів гривень. За словами Гереги, саме продаж і оренда майна є головними доходами столиці.

Тим не менше засідання Київради за участі 79 депутатів ухвалило низку рішень, зокрема – внесло зміни до міського бюджету і програму соціально-економічного розвитку на 2013 рік.

Всі рішення Київради після 2 червня, відколи спливли повноваження її депутатів, доведеться скасовувати, наголосив у коментарі Радіо Свобода експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

«Рішення, ухвалені за кордонами «Беркуту», без попередніх громадських обговорень, зміст яких є часто невідомим, не можуть буту легітимними. Вони будуть предметом перегляду з точки зору і технічної правильності, й законності. Люди все ж ухвалюють рішення, коли вони на це уповноважені. Нині ми таких повноважень не бачимо. Оскільки не залишається політичних важелів для впливу на ситуацію, цілком логічно, що представники опозиції вдаються до силових протестів», – вважає експерт.

Костянтин Матвієнко звернув увагу на те що учасники протесту несподівано розійшлися після виступу опозиційних лідерів. За його словами, після розчарування у Майдані та в можливості змінити владу, киян дуже важко підняти на протест, Водночас він говорить про те, що мешканці столиці вже заявили про свою позицію в законний спосіб, а саме – проголосували на останніх виборах за кандидатів у народні депутати від опозиції в усіх округах столиці. Саме ці депутати, на думку низки експертів, реально представляють інтереси місцевої громади, на відміну від складу Київради, який обирали більше ніж 5 років тому.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG