Доступність посилання

ТОП новини

Українців очікують холодні батареї? (Огляд преси)


Київ – Проведення референдуму про входження в Митний союз зараз не доцільне, стверджує експерт газети «Сегодня». Нині він був би безглуздою тратою грошей. Та й просто розколов б країну в ситуації кризи, коли, навпаки, потрібна консолідація. Однак, як наголошує видання, деякі політологи вважають, що влада перешкоджає проведенню референдуму, бо ще не відмовилася повністю від можливості... вступу до Митного союзу. Адже у сьогоднішній ситуації його не можна виграти. І річ не в тому, що у прихильників Митного союзу немає ресурсів, які мобілізували б їхній електорат на похід до урн: все телебачення в руках прихильників євроінтеграції і веде відповідну роботу. І якби зараз такий референдум відбувся, він став би відмінним аргументом для влади: мовляв, народ не хоче до Митного союзу. Однак, як пише далі видання, Банкова діє обережніше і блокує його проведення тому, що остаточно не впевнена, як будуть розвиватися події в майбутньому. Не можна виключати, що через півроку до питання Митного союзу доведеться повернутися, і тоді для влади буде краще, щоб вона була ініціатором референдуму.

Нинішню зиму українці можуть провести з ледве теплими батареями – особливо якщо температури будуть низькими, вважають експерти газети «Сегодня». Причина – спроби уряду заощадити газ, виділений підприємствам ЖКГ. Кабмін зменшив ліміти газу на опалювальний сезон, а «Нафтогаз» отримав право обмежити постачання газу боржникам до технологічного мінімуму (тільки щоб у системі опалення не замерзла вода). Там, де будуть борги за житлово-комунальні послуги, «Нафтогаз» просто зменшить поставки газу. А значить, населенню можуть не додати тепла, констатує видання у статті «Батареї в квартирах можуть вихолонути».

Якщо й надалі українці такими швидкими темпами споживатимуть газ, і ліміт використання не піднімуть, то на кінець 2013 року виникне дефіцит «бюджетного» газу обсягом близько двох мільярдів кубів, прогнозує експерт газети «День». А це означає, що або українці будуть мерзнути, або ж адміністративними лещатами комунальників таки змусять палити дорогий нелімітований газ, і це виллється для них у додатковий борг ще на 4 мільярди гривень.

У старших класах уже через кілька років школярі вивчатимуть лише шість обов'язкових предметів. Решту уроків учні стануть відвідувати окремо – залежно від того, які дисципліни вони обрали. Про інші зміни в системі шкільної освіти розповідає газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG