Доступність посилання

ТОП новини

Кияни побачили «Івана Силу»


Кияни побачили «Івана Силу»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Кияни побачили «Івана Силу»

Київ – У Києві відбулася прем’єра дитячого фільму «Іван Сила» режисера Віктора Андрієнка. Знімати його почали минулого року, а цього літа вже презентували на Одеському кінофестивалі. Це історія про циркового атлета, вихідця з Закарпаття Івана Фірцака. Його неймовірні здібності Європа вперше побачила у 20-х роках минулого століття, а деякі його трюки ніхто не може повторити й досі. У фільмі Андрієнка з’явилися аж двоє силачів: Дмитро Халаджи та Василь Вірастюк. Як зазначає режисер, із спортсменами працювати простіше, адже вони звикли до дисципліни. Самі ж новоспечені актори кажуть: попри відсутність досвіду, вжитися у ролі їм було легко.

Стрічку «Іван Сила» зняли за мотивами дитячої книги українського письменника Олександра Гавроша. Головний герой, 20-річний Іван Фірцак подається до Праги на заробітки. Там він знаходить собі приятеля – хлопчика-злодюжку і роботу – тягати мішки на вокзалі. А потім випадково потрапляє на змагання атлетів і враз стає чемпіоном республіки. Фірцак вирішує бути спортсменом, однак його тренер гине, і силач потрапляє до цирку.
Івана Силу зіграв український атлет Дмитро Халаджи. Він каже, що це було нескладно, адже цей персонаж чимось схожий на нього самого. Наприклад, Халаджи виконує у цирку ті ж трюки, що й Фірцак, а у молодості також був вантажником. Однак зазначає, що режисер працював над його роллю чи не більше, ніж він сам.

«На Одеському кінофестивалі одна режисер довго хвалила Леоніда Шевченка, хлопчика, що зіграв злодюжку – те, як добре він все грає з першого дубля. А ми сиділи з Василем поряд і з язика мимоволі злетіло: «Дякувати Андрієнку». Так що це його заслуга, що з нас щось вийшло на екрані», – каже атлет.

Вони звикли до спартанських умов – режисер

Сам Віктор Андрієнко каже: працювати з Халаджи та Вірастюком, який зіграв ще одного циркового атлета, було просто з однієї причини: вони звикли до спартанських умов. «Вони могли прийти о восьмій годині на знімальний майданчик і лише о десятій вечора увійти в кадр. Одного разу ми з Дмитром працювали цілу добу. За цей час ми зняли два трюки: епізод, де Дмитро підіймає воза, а десь під ранок – розбивали на ньому каменюку, що важить триста кілограмів», – розповідає режисер.

Дія фільму відбувається у Празі, Парижі та Лондоні. Однак усе знімали в Україні. Європу «знайшли» у Чернівцях та Кам’янці-Подільському, каже Віктор Андрієнко. Окрім цього, у фільмі використана анімація. А музику до стрічки написав український композитор Ігор Стецюк. У записі взяли участь 150 музикантів із чотирьох найкращих оркестрів України.

Реформи в українській кіногалузі працюють – продюсер

«Івана Силу» зняли менше ніж за чотири місяці. Стрічка була повністю профінансована державою, її бюджет склав 15 мільйонів гривень. Продюсер Володимир Філіпов, який раніше працював над фільмом «Той, хто пройшов крізь вогонь», каже, що «Іван Сила» – це доказ того, що реформи в українській кіносфері справді працюють.

«Після стрічки «Той, хто пройшов крізь вогонь» ми були дуже стомлені. Ми знімали його п’ять років. Після того я довго думав, чи робити новий проект з державою. Але цього разу ми маємо дуже хороший результат. Адже, я завжди це повторюю, кіновиробництво – це набагато більшою мірою «виробництво», ніж «кіно». Без виробництва індустрії ніколи не буде. І от сьогодні ми можемо сказати, що кіноіндустрія в Україні відроджується», – зазначає продюсер.

Стрічку «Іван Сила» вже представили у Запоріжжі й Одесі. А згодом команда фільму почне тур українськими містами.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG