Доступність посилання

ТОП новини

Чи домовляться президенти України і Польщі про долю Тимошенко?


Київ – Президент Віктор Янукович проведе у понеділок зустріч у Кракові зі своїм польським колегою Броніславом Коморовським. За інформацією польських медіа, йтиметься, зокрема, про долю екс-прем’єра Юлії Тимошенко. У Партії регіонів, однак, кажуть, що ця розмова ніяк не може вплинути на ситуацію, а політологи нагадують: для підписання угоди про асоціацію потрібна згода усіх країн-учасниць, а деякі фракції Європарламенту вже публічно висловили готовність блокувати підписання, якщо Тимошенко не буде звільнено.

Віктор Янукович має намір зустрітися у Кракові із польським президентом Броніславом Коморовським. Говоритимуть про європейську інтеграцію України, і польські ЗМІ припускають, що йтиметься, в основному, про Юлію Тимошенко.

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко, однак, на оптимістичний прогноз щодо переговорів не сподівається.

Віктор Янукович буде продовжувати вводити в оману європейське співтовариство до останнього моменту, до дати підписання угоди у Вільнюсі
Сергій Власенко
«Віктор Янукович буде продовжувати вводити в оману європейське співтовариство до останнього моменту, до дати підписання угоди у Вільнюсі, не зважаючи на те, що «дедлайн» у нас – не 28-29 листопада, а насправді 15 жовтня – це дата звіту Кокса-Кваснєвського – і 21 жовтня – це засідання Ради Міністрів на рівні міністрів закордонних справ. Чи готовий Віктор Федорович поступитися своїми фобіями щодо Тимошенко заради підписання угоди про асоціацію, я в цьому не впевнений до кінця», – зазначає він.

Депутат-регіонал Владислав Лук’янов висловив сподівання, що зустріч у Кракові буде конструктивною і провокаційні питання обговорюватися не будуть: «Ми розуміємо дружнє ставлення Польщі до України, і польської еліти, і польського народу. Вони – за те, щоб наші країни розвивали добросусідські взаємовигідні відносини і разом йшли у напрямку євроінтеграції».

А заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах зауважив, що польський президент не може вплинути на ситуацію із ув’язненою Тимошенко.

Мова йде про законодавство України і добру волю всіх сторін. Якщо ці фактори збігаються, то буде результат
Анатолій Кінах
«Мова йде про законодавство України і добру волю всіх сторін. Якщо ці фактори збігаються, то буде результат. І це не залежить від президента Польщі Коморовського», – наголосив він.

Питання Тимошенко не уникнути – Сушко

Питання Тимошенко сьогодні виникає практично на всіх міжнародних зустрічах президента Януковича із західними країнами, тому у Кракові його теж не уникнути, зауважує науковий директор Інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Наразі думки в Євросоюзі щодо ситуації з Юлію Тимошенко розділилися. Речник однієї із найбільших фракцій Європарламенту – Європейської народної партії – заявив, що без звільнення Тимошенко угоду про асоціацію не підпишуть. У той же час, після зустрічі із представниками іншої фракції – «Альянсу лібералів і демократів за Європу» – Віктор Янукович зазначив, що вони сьогодні поділяють його оптимізм щодо підписання угоди.

Тим часом Олександр Сушко наголошує, що для позитивного рішення у Вільнюсі Україні потрібна згода усіх 28-ми країн-учасниць євроспільноти.

«Всіх без винятку, – наголошує політолог. – Тому навіть якщо велика кількість країн-членів ЄС могли би погодитися з укладанням угоди без розв’язання цього питання, то це не гарантує одностайної позиції усіх 28-ми країн. Для того, щоб отримати згоду усіх 28-ми країн, безумовно, потрібно питання це вирішити».

Між тим, як заявив депутат Сейму Польщі Марчін Свєнчіцкі, українська влада може вирішити проблему лікування Юлії Тимошенко, використавши польську практику перерви у відбуванні покарання, яка застосовується в ситуаціях, коли необхідне лікування неможливо забезпечити в умовах ув’язнення.

Спеціальні представники Європарламенту Пат Кокс та Олександр Квасневський у п’ятницю передали президентові України Віктору Януковичу клопотання про помилування Юлії Тимошенко. Сама ж Юлія Тимошенко заявила, що заради угоди про асоціацію вона погоджується на лікування в Німеччині.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG