Доступність посилання

ТОП новини

Кількість британців із проблемами зору збільшується


Книга Брайля
Книга Брайля
Лондон – Згідно з офіційною статистикою, у Британії 360 тисяч людей зареєстровані як сліпі або частково зрячі. Проте загалом від втрат зору різного ступеня потерпає близько двох мільйонів британців.

Доброчинна організація The Royal National Institute of Blind People («Королівський національний інститут сліпих») стверджує, що це число в країні зростає і до 2050 року подвоїться.

Головною причиною цієї тенденції називають збільшення тривалості життя британців і старіння населення країни.

Статистика свідчить, що кожна п’ята людина віком 75 і більше років потерпає від втрати зору, а, досягнувши 90 років, зір втрачає половина цього контингенту.

Хоча, звичайно, незрячі є і серед молоді та дітей. Сліпими народжуються, люди можуть втратити зір з різних причин в різному віці: спричинена спадковими розладами дистрофія, діабет, травми тощо.

Він втрати зору не застрахований ніхто, роз’яснює «Королівський національний інститут сліпих». Ця доброчинна організація одна з найбільших, але не єдина в Британії з тих, які намагаються допомогти сліпим і людям з вадами зору.

Фахівці дають поради, наприклад, як сліпій людині зареєструватися і на яку допомогу й пільги від держави можна розраховувати.

Кошти

За підрахунками організації «Акція для сліпих у Британії», лише через національну систему охорони здоров’я на людей з проблемами зору витрачається близько двох з половиною мільярдів фунтів на рік (це майже 4 мільярди американських доларів).

Але інші витрати на непряму підтримку сліпим та частково зрячим людям сягають удвічі більшої суми.

Кампанія, влаштована доброчинними організаціями, закликає усіх дзвонити й писати у місцеві ради та вимагати врахування інтересів інвалідів зору. Усе це, звичайно ж, коштує немалих грошей.

Активісти скаржаться, що майже половина органів місцевої влади в Британії, облаштовуючи і плануючи служби для населення, не беруть до уваги потреби сліпих і частково зрячих людей.

Організації, які допомагають інвалідам зору провадять кампанії, роз’яснюючи решті суспільства, наскільки важливо створювати людям з вадами зору умови, щоб навіть сліпі могли жити якомога самостійніше і користуватися, наприклад, громадським транспортом, для чого, звичайно ж, потрібні певні пристосування і просто сприяння оточуючих.

Технології

Інваліди часто більше покладаються на нові технології, ніж пересічні люди. Комп’ютерна техніка може полегшити життя багатьом.

Сучасний мобільний телефон – «смартфон» – це фактично портативний комп’ютер, який може спілкуватися з користувачем звуком і навіть вібрацією, що неоціненно для сліпих.

А для частково зрячих корисним є збільшення шрифту на екрані. Спеціальні програми можуть зчитувати текст, переводячи його в аудіо.

Сучасні цифрові телевізори дають можливість супроводжувати телепрограми зі звуковим описом того, що відбувається на екрані.

Спорт

Паралімпійські ігри у Лондоні 2012 року привернули увагу багатьох британців до великої, але, часом, майже невидимої частини суспільства – інвалідів.

Атлети з різними фізичними вадами показали, що спорт, азарт, розваги можуть і повинні бути у житті усіх людей. Потрібно лише докладати зусиль, безумовно коштів і трохи фантазії.

М’яч із дзвіночками усередині створює можливість для нового виду спорту. «Ґолбол» – грають сліпі і частково зрячі люди. Для того, щоб усі були в однакових умовах, на очі одягають пов’язки. Дві команди захищають свої ворота на протилежних кінцях майданчика.

Сліпим та людям з різними проблемами зору потрібні і розваги і спорт і більш специфічна допомога у повсякденному житті.

Умови для освіти дітей, а також можливості для працевлаштування дорослих.

Згідно з офіційною статистикою у Британії 66% сліпих і частково зрячих людей не працюють, звичайно, що у багатьох випадках вони просто не у змозі працювати, але активісти вказують, що надто багато випадків є, коли інваліди хочуть але не мають можливості працевлаштування.

Профілактика

Важливим аспектом для британського та й будь якого суспільства є запобігання втраті зору людей.

Організація «Акція для сліпих у Британії» стверджує, що майже у 50% відсотках випадків втраті зору можна запобігати.

Про це варто знати, як наприклад, що втраті зору загрожують такі хвороби, як діабет, які супроводжуються зайвою вагою людей, або рекомендація регулярно перевіряти зір, щоб найраніше виявляти такі потенційні проблеми, як глаукома чи катаракти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG