Доступність посилання

ТОП новини

Власенко порівняв Тимошенко з іранським хлопцем


Київ – Моніторингова місія Європарламенту, яку очолюють Пет Кокс та Александер Квасневський, прибуде в Україну з екстреним візитом, який триватиме упродовж 21-22 жовтня. Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко в інтерв’ю Радіо Свобода висловив переконання, що українська влада і далі не робить реальних кроків для розв’язання питання екс-прем’єра. За словами Власенка, мінімально прийнятний компроміс для Тимошенко – це указ президента про її помилування.

– Минулого тижня мандат місії Кокса-Квасневського був продовжений до середини листопада. Яку ситуацію представники місії зараз побачать в Україні?

– Вони побачать те, що українська влада вперто не бажає виконувати критерії, які встановив Євросоюз. Замість того, щоб розв’язувати той основний критерій, щодо якого нічого взагалі не зроблено, мається на увазі припинення політично мотивованого правосуддя, українська влада починає робити різні маніпуляції. Вони пропонують якісь закони, які не мають ніякого стосунку до виконання критеріїв ЄС. Це знаєте, як в Ірані, коли стратили хлопця, він 12 хвилин провисів у петлі, його зняли і понесли у морг, а виявилося, що він живий. Вони сказали, давайте його вилікуємо, а потім ще раз стратимо. Приблизно так само вони законом хочуть «вирішити» питання лікування Юлії Тимошенко. У той час, коли Європа каже їм, що потрібно припиняти політично мотивоване правосуддя, вони хочуть його продовжувати.

– Що, на Вашу думку, зараз має зробити українська влада?

– Українська влада повинна виконати критерій припинення політично мотивованого правосуддя, принаймні, у тій мінімальній формі, яку вже встановили європейські інституції в особі місії Кокса-Квасневського. Віктор Янукович зобов’язаний видати указ про помилування Юлії Тимошенко, а далі вона вже як вільна людина буде розбиратися зі своїм станом здоров’я. Причому я звертаю вашу увагу, що це мінімальний компромісний варіант. Звичайно, Юлія Володимирівна на цьому не зупиниться, вона буде боротися за повну і політичну і юридичну реабілітацію, але на сьогоднішній день це компроміс, на який вона готова заради європейської інтеграції України.

– Чи є шанси все-таки врегулювати це питання у встановлені терміни?

– Насправді, як сказав один політолог, потрібно, щоб Віктор Янукович забув свої страхи та фобії перед Юлією Тимошенко і не ставив цілу Україну в залежність від своїх страхів та фобій. Він настільки боїться Юлії Тимошенко, що готовий жертвувати стратегічним вибором України і долею 46 мільйонів українців і не підписувати угоду про асоціацію. Януковичу потрібно забути свої страхи, підписати указ, а далі будемо розбиратися.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG