Доступність посилання

ТОП новини

«Східне партнерство» нічого Україні не дасть – експерти (європейська преса)


Європейська преса продовжує публікувати чимало матеріалів про суперечливі сценарії розвитку подій із Україною на саміті «Східного партнерства» ЄС у Вільнюсі 28-29 листопада, а також критичні матеріали про саму концепцію «Східного партнерства». Чимало експертів проголосили минулого тижня на міжнародній конференції в Гданську, що «Східне партнерство» має засадничі вади та не є до кінця «інструментом інтеграції з ЄС». Деякі видання вважають, що «Янукович своїм консультаціями з Путіним готує шляхи до відступу від євроінтеграції». Святослав Вакарчук відмовився коментувати російській газеті штрафи членам його рок-групи «Океан Ельзи» в Саратові.

Польська Gazeta Wyborcza інформує про міжнародну конференцію «Європа з перспективи майбутнього» у польському Гданську минулої п’ятниці, яку організував Європейський центр солідарності. Під час цих дискусій виступали євродепутати, журналісти, колишні члени урядів країн «Східного партнерства». Так, український публіцист та один із засновників польсько-українського журналістського клубу Володимир Павлів, відзначав на цій конференції, що «якогось позитивного впливу програми «Східного партнерства» очікувати сьогодні марно», і додав: «Виграли від цієї ініціативи фінансово та організаційно головним чином неурядові організації , яких і не треба агітувати за євроінтеграцію. Окрім того, ці організації мають малий вплив на суспільство». Павлів також відзначив у Гданську, що у нього вдома політичним та урядовим елітам бракує послідовності, а корупція і зусилля команди діючого президента не сприятимуть реалізації угоди про асоціацію з ЄС. «Навіть якщо й Україна підпише угоду, – наголосив Павлів, – з цього нічого тепер не вийде», бо, на думку українського учасника дебатів у Гданську, лише значне збільшення кількості послідовників українських дисидентів може допомогти Україні наблизитися до демократичних цінностей ЄС. Так, колишній міністр науки і освіти Грузії Ґіві Нодія відзначив на цій конференції, що ««Східне партнерство» є програмою стабілізації кордонів ЄС… А стосовно Грузії, то я маю страх,– наголосив Нодія, – що значна частина вимог ЄС у рамках цієї програми буде не на користь нашої економіки». Євродепутат із Литви Леонідас Донскіс, висловив міркування під час дебатів на конференції в Гданську про невизначеність геополітичних і демократичних цілей «Східного партнерства». Тут також виступила ціла низка експертів, політиків і дипломатів з Польщі, Грузії, Литви, Німеччини, Франції, Великої Британії.

Московська «Независимая газета» вважає, що президент Янукович «готує шляхи до відступу від євроінтеграції», коли активізує консультації з главою Кремля Володимиром Путіним. Тут також йдеться про свідоме затягування парламентською більшістю в Раді ухвалення закону про лікування українських в’язнів за кордоном, що дозволило б визволити Юлію Тимошенко та зробити реальним підписання угоди України з ЄС у Вільнюсі. «Але представників влади Києва більш за все, – як пише газета з Москви, – обурює настирливість європейської сторони».

Московська «Комерсант» оприлюднила розмову з лідером українського рок-гурту «Океан Ельзи» Святославом Вакарчуком, який перебуває у ці дні на гастролях у різних містах Росії. Вакарчук відмовився коментувати в деталях, як гурт оштрафували в Саратові нібито за порушення трудового та міграційного законодавства Росії. Лідер українського гурту лише потворив газеті на це свої пасажі з Twitter, мовляв, «я ж сказав словами з нашої пісні – «Цитуйте на свій смак…»». Святослав Вакарчук також відзначив тут, відповідаючи на питання газети про дрейф України від Росії у бік ЄС: «Альтернативи європейським цінностям для України я не бачу».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG