Доступність посилання

ТОП новини

В Криму продовжують горіти мечеті


Підпали культових споруд є провокацією – представник Меджлісу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00

Підпали культових споруд є провокацією – представник Меджлісу

Сімферополь – У селі Левадки неподалік Сімферополя два дні тому згорів будівельний вагончик на місці спорудження мечеті. Пожежа виникла в понеділок зранку, а вже у вівторок правоохоронці повідомили, що це, найвірогідніше, було коротке замикання електромережі. Втім, відсутність електрики в тимчасовому приміщенні і три нерозслідувані випадки пожеж в кримських мечетях за останні півтора місяці дали привід мусульманам знову говорити про провокації з метою дестабілізації етнополітичної і міжрелігійної ситуації в Криму.

За словами імама мусульманської громади села Левадки Сімферопольського району Айдера Сулейманова, пожежа сталася о 4 ранку. Мусульмани, які прибігли її гасити, побачили повністю вигорілий зсередини вагончик, в якому були лише одяг та інструменти будівельників. При цьому приміщення не було під'єднане до електрики, а навісний замок на дверях виявився зламаним.
Мечеть, що будується
Мечеть, що будується
Тим не менш, Сімферопольський районний відділ МВС України 19 листопада повідомив, що співробітники слідчо-оперативної групи міліції встановили причину загоряння – це коротке замикання.

У Духовному управлінні мусульман Криму кажуть про нездатність правоохоронців знайти зловмисників, які в жовтні-листопаді підпалили дві мечеті і ще один вагончик на місці будівництва третьої.
Згарище на місці майбутньої мечеті
Згарище на місці майбутньої мечеті
Представник Муфтіяту Криму, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Айдер Аджимамбетов вважає, що підпал 18 листопада виглядає як провокація. Водночас він каже, що влада безсильна знайти винних у попередніх підпалах і припустив , що поштовх до таких провокацій дає посилення ісламофобських настроїв на території Криму й України загалом.


Влада сьогодні не приділяє, напевно, необхідного часу та уваги для розкриття тих злочинів, які вчинені саме на релігійному ґрунті проти мусульман
Айдер Аджимамбетов
«Я думаю, що головна причина – влада сьогодні не приділяє, напевно, необхідного часу та уваги для розкриття тих злочинів, які вчинені саме на релігійному ґрунті проти мусульман», – зазначив Айдер Аджимамбетов.

Недовіра до влади є дестабілізуючим чинником – експерт

Київський експерт-конфліктолог Ігор Семиволос каже, що інформації про останній підпал – вкрай мало, тому він не знає, чи це була спроба навмисного розпалювання міжнаціональної ворожнечі, чи просте хуліганство, тож він не виключає й останнього.
Вагон, спалений на території будівництва мечеті
Вагон, спалений на території будівництва мечеті

В суспільстві ці дії інтерпретуються однозначно як такі, що спрямовані на розпалення конфлікту
Ігор Семиволос
«Сам факт того, що в суспільстві ці дії інтерпретуються однозначно як такі, що спрямовані на розпалення конфлікту, свідчать про те, що маховик конкуренції і протистояння не дає можливості іншої інтерпретації. Влада не здатна переконати людей в іншому, їй не вірять. І неспроможність влади до ефективних дій в значній мірі породжує ці страхи і відчуття безпорадності людей, бо держава їх не може захистити», – вважає Ігор Семиволос. Він називає це дуже небезпечною тенденцією.

В міліції тим часом повідомили, що розслідування інших трьох випадків підпалів культових споруд триває. Водночас в Муфтіяті закликали мусульман виставити охорону всіх культових споруд, як діючих, так і тих, які споруджуються.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG