Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і Росія винні у протистоянні щодо України (європейська преса)


У газетах з’явилися повідомлення про своєрідне посередництво Австрії між Україною та Німеччиною у вирішенні проблеми Юлії Тимошенко та підписанні угоди Києва з ЄС у Вільнюсі. Інформація супроводжує нинішній візит президента Януковича до Відня. Разом з тим, деякі європейські очільники закликають ЄС та Росію припинити конфронтацію довкола програми «Східного партнерства» та подумати краще про інклюзивну (об’єднуючу) інтеграцію, замість ексклюзивної (роз’єднувальну), при протиставленні Євросоюзу і Євразійського союзу Кремля. Експерти на Заході вважають, що сам Віктор Янукович не здатний пояснити, як олігарх із його оточення користується «вибірковим» підходом Росії і отримує від «Газпрому» газ ціною у 270 доларів за тисячу кубів та кредити від російського «Газпромбанку». Преса також повідомляє про два сценарії української опозиції щодо запланованих на 24 листопада акцій на підтримку євроінтеграції в Києві.

Лондонська Financial Times запитує: «хто ж в Україні «вибірковий» сьогодні?» та відзначає, що Росія продовжує «вибірковий» підхід до українських олігархів, зокрема, щодо наближеного до президента Януковича Дмитра Фірташа, котрий сам зізнається, що отримує від Росії газ, ціною у 270 доларів за тисячу кубів та мільярдні кредити від російського «Газпромбанку», тоді, коли «Нафтогаз України», підпорядкований владі Януковича, не має грошей на розрахунки з російським «Газпромом», якому платить до того ж понад 400 доларів за тисячу кубів блакитного палива. Газета зауважує, що сам президент Янукович не в силах пояснити такий «вибірковий» феномен із Фірташем, але тримає у в’язниці Юлію Тимошенко, котра розвінчувала непрозорі газові оборудки компанії «РосУкрЕнерего» того ж Дмитра Фірташа.

Московська «Независимая газета» не виключає, що під час нинішнього візиту президента Януковича до Відня керівництво Австрії може бути своєрідним посередником між Києвом та Берліном у вирішенні проблеми з Юлією Тимошенко та з угодою про асоціацію між ЄС і Україною. Видання також наголошує, з посиланням на колишнього міністра внутрішніх справ і соратника Юлії Тимошенко Юрія Луценка, громадський рух якого – «Третя республіка» – організовує на 24 листопада в Києві, спільно з українською опозицією, акцію громадян на підтримку євроінтеграції, що в організаторів є два сценарії – коли мітинг збере 100 тисяч учасників, і коли менше. Газета цитує Юрія Луценка, який каже, що до цієї акції вже стане зрозуміло, на що орієнтується українська влада. Видання також повідомляє про підготовку близьких до української влади аналітиків своєрідної інформаційної провокації, яка вже проскочила на деяких телеканалах, про нібито існування задумів нової кольорової революції в Києві за участі й нібито американських дипломатів. Експерти, котрих цитує видання, акцентують увагу на наявності досить заплутаних сценаріїв маневрів влади Януковича, з урахуванням планів на президентські вибори 2015 року і можливих варіантів із використанням саміту ЄС у Вільнюсі та російського фактору.

Президент Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК) Анрі Малосс закликає на сторінках російської «Коммерсант» ЄС та Росію припинити протистояння інтеграційних планів «Східного партнерства» та Євразійського союзу. Малосс вважає, що сторони, замість конкуренції за Україну в ексклюзивних планах інтеграції, мають перейти до об’єднувальних планів загальноєвропейської інтеграції, про яку колись казав президент Франції де Голль, котрий пояснював: «Європа – це всі ми, хто живе між Атлантикою і Уралом». Це, на думку Малосса, може стати сьогодні «реальною перспективою».

Вже згадана Financial Times інформує, що ЄС твердо прямує до нової довгострокової газової угоди з Україною з метою зменшення її енергетичної залежності від Росії. Видання наголошує, що ЄС переконав Словаччину на підписання угоди з Києвом щодо газового постачання українській економіці від компаній із території ЄС. Але тут йдеться про те, що й ця угода, як і угода про асоціацію, під загрозою зриву, бо «Київ вже відступив під тиском Москви».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG