Доступність посилання

ТОП новини

Євромайдан у Дніпропетровську не дають перетворити на партійно заангажований


Без партійної символіки – тільки під прапорами України та Євросоюзу – мітингують прихильники євроінтеграції у Дніпропетровську. Про це домовилися активісти та лідери акції. Вони ж оголосили про наміри пікетувати органи місцевої влади. Натомість чиновники запевняють, що не чинили перешкод дніпропетровським євромайданівцям, і заперечують будь-яку причетність до нападу молодиків на наметове містечко.

Письменник Микола Цибенко четвертий вечір поспіль мерзне на Євромайдані в Дніпропетровську. Автор ліричних віршів й казок для дітей не є членом жодної партії. Відклав, каже, усі справи, аби висловити свою громадянську позицію й підтримати молодь.

«Як громадянин держави прийшов на цей майдан, аби підтримати євроінтеграцію, бо це майбутнє не лише наше, але й наших дітей та онуків. Доводиться мерзнути. Треба ж підтримувати нашу спільну справу», – зазначає письменник.

Лідери акції належать до певних політичних партій, а ті, що позиціонують себе як активісти громадських організацій ще не так давно відкрито висловлювались на підтримку певної політичної сили, балотувалися від партій на виборах. Однак домовленість є домовленість: на Європейській площі Дніпропетровська не має бути ніякої партійної символіки.

Один із координаторів Євромайдану Анатолій Сокоринський – голова обласної організації Української народної партії, але своєї партійної належності не афішує.

Це не передвиборча кампанія, це не вибори, ми просто відстоюємо наш вектор
Анатолій Сокоринський
«Це не передвиборча кампанія, це не вибори, ми просто відстоюємо наш вектор. Ніхто не забороняв партійної символіки, але ми домовились. Це ж віче народне! А то один буде переконувати людей за одну партію, а решта будуть просто присутні… Якщо ми відстоїмо нашу позицію – то це буде головне, а будуть вибори – то буде ота змагальність», – сказав Радіо Свобода Анатолій Сокоринський.

«Коли не буде прапорів, ситуацію можуть використати шарлатани»

Щоправда, з угодою не афішувати свою прихильність до конкретних партій згодні не всі. Прихильники партії «Батьківщина» спробували поставити свої партійні намети на Євромайдані, але потім назву партії на наметах прикрили. Невдоволені забороною на партійні прапори й місцеві свободівці, однак виконують домовленість. Керівник міського осередку цієї політичної сили Кирило Дороленко вважає, що символіка партій дозволила б залучити більше мітингувальників.

Прапори ідентифікують людину. Прапори ж показують, хто б’ється, хто підтримує
Кирило Дороленко
«Я, наприклад, не розумію партійних прапорів, коли є дійсно якась трагедія. Піаритись на трагедії – це занадто. Але іноді кажуть «приходьте без прапорів», а потім скажуть «приходьте без трусів». Вже такі порівняння йдуть… Прапори ідентифікують людину, ідентифікують тих людей, які поруч. Люди голосували за нас, дали нам довіру в 10%. Якщо вони не бачитимуть нас на вулицях, то можуть сказати: а де ви були? Прапори ж показують, хто б’ється, хто підтримує. Коли не буде прапорів, ситуацію можуть використати шарлатани, отримувати політичні дивіденди. А наші виборці потім скажуть: а де ви були, ми вас не бачили? А ми ось там десь стояли. Ні. Не було прапорів – не було й організації», – сказав свободівець у коментарі Радіо Свобода.

Влада запевняє, що не проти

Тим часом міська влада запевняє, що не чинила й не чинитиме жодних перепон євромайданівцям. Виконувач обов’язків начальника управління внутрішньої політики міськради Станіслав Палєй пояснив Радіо Свобода, що його поява біля Євромайдану пізно ввечері й штурм наметів невідомими молодиками – це просто «дивний збіг».

«Це якийсь дивний збіг, я взагалі не думав, що в місті може таке відбуватись. А цей інцидент – це якась випадковість й дивний збіг. Наша позиція – в місті має бути порядок і мають бути враховані права й інтереси жителів міста», – сказав посадовець у коментарі Радіо Свобода.

Тим часом дніпропетровська міліція визнає, що з охороною громадського порядку в ці дні не впоралась. Міліцейські патрулі мали чергувати біля Євромайдану цілодобово, але, як розказують очевидці, чомусь зникли якраз перед нападом молодиків. В обласному управлінні міліції заявили: щодо цих правоохоронців проводять службове розслідування.

Тим часом євромайданівці, розчаровані діями міліції, вирішили охороняти себе власними силами – за це взялись хлопці з козацьких організацій та молодіжного крила однієї з партій.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG