Доступність посилання

ТОП новини

Єврореволюція 9 грудня: боротьба за барикади, «заміноване» метро і розгром офісу «Батьківщини»


Мітингувальників відтіснили із вулиці Грушевського
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Мітингувальників відтіснили із вулиці Грушевського

Київ – Внутрішні війська, які 9 грудня стягнули до центру столиці, не змогли повністю відтіснити мітингувальників із урядового кварталу. Чоловіки, що представились працівниками комунальних служб, за допомогою солдатів внутрішніх військ розібрали барикади біля будівлі Кабінету міністрів на вулиці Грушевського, забрали 12 біотуалетів, які були встановлені перед барикадою на розі вулиць Лютеранської та Круглоуніверситетської. Однак, все-таки оборону підходів до майдану Незалежності загонам самооборони вдалося втримати. Стягування силовиків на Євромайдан українські депутати-опозиціонери називають психологічним тиском влади, а західні політики – знову активно застерігають Януковича не вдаватись до сили.

Коли співробітники внутрішніх військ МВС, які прибули в автобусах на Хрещатик у Києві, встали поперек вулиці спинами до барикад, на Євромайдані почалась паніка. Покинути майдан Незалежності попросили жінок і літніх людей, натомість закликали мобілізуватись загону самооборони і розійтись захищати довколишні барикади.

«Загони самооборони, 14-15 сотень мені допомагають. Хлопці, хто має вільних людей, за 5 хвилин на Інститутській, ми формуємо колону і йдемо в напрямку будинку офіцерів», – скомандував народний депутат фракції «Батьківщина», комендант наметового містечка на Майдані Андрій Парубій.

Оборону мітингувальники вдало тримали у Кріпосному провулку, на вулиці Грушевського, Лютеранській, Шовковичній-Богомольця.
«Внутрішні війська не можуть впоратися з обов'язками комунальних служб» – Тягнибок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Через нібито «повідомлення про замінування» билу закриті на вхід і вихід три станції метро: «Театральна», «Хрещатик» та «Майдан Незалежності». Після семи годин, ці станції знову запрацювали, але невдовзі дві з них знову закрили.

Входи до станцій метро «Хрещатик» і «Майдан Незалежності» знову закриті,

Натомість невідомий спецпідрозділ озброєних людей захопив приміщення на вулиці Турівській, 19 у Києві, де містяться редакції інтернет-видання «Цензор.нет», газети «Вечірні вісті» та INTV. Також бійці увірвались у приміщення офісу партії «Батьківщина» на Турівській, 13. Вони вилучили комп’ютерну техніку та документи, а також потрощили серверну. У відповідь, депутати від фракції «Батьківщина» викликали слідчо-оперативну групу, розповів депутат від «Батьківщина» Андрій Пишний.

«Будуть проводитися слідчі дії, ми будемо з’ясовувати, що зникло з приміщення, хоча насправді, що вони (силовики – ред.) залишили по собі», – сказав він.


У прес-службі МВС пояснили: обшук проводили у рамках розслідування справи про шахрайство та зловживання службовим становищем.

«До Міністерства внутрішніх справ України надійшло звернення групи громадян щодо шахрайського заволодіння посадовими особами однієї з комерційних структур майном, що належить заявникам – комп’ютерною технікою на суму понад 350 тисяч гривень. Крім того, в заяві йшлося про зловживання службовим становищем з боку посадовців цієї комерційної структури. Зазначені відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а також зареєстроване кримінальне провадження із правовою кваліфікацією за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) та ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України», – йдеться на офіційному сайті МВС.

Внутрішні війська Януковичу не допоможуть – Яценюк

Ситуацію зі стягуванням силовиків до центру столиці, народний депутат від «Батьківщини» Андрій Шевченко назвав психологічною атакою на мітингувальників. У той час один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк заявив, що ця і подібні атаки для президента України й надалі будуть безрезультатними.

«Поки що «Беркут» і внутрішні війська стоять. Наші хлопці також стоять. Ми змогли замінити людей. І наше рішення таке: якщо будуть зносити ці намети – будемо ставити нові. Якщо будуть ставити проти нас один ланцюг – ми будемо ставити інший. Янукович думає, що через внутрішні війська вирішить політичну і економічну кризу в країні? Він глибоко помиляється!» – заявив Яценюк.


Не вдаватись до насильства українську владу вкотре застерігали і західні чиновники. Зокрема віце-президент США Джо Байден, віце-канцлер Німеччини, міністр закордонних справ Гідо Вестервеллє і голова представництва Євросоюзу Ян Томбінський. За їхніми словами, нинішню кризу в Україні необхідно вирішувати «тільки шляхом діалогу й інших політичних засобів».

До такого діалогу теперішнього президента Віктора Януковича вже закликав перший президент України Леонід Кравчук. За його пропозицією, на 10 грудня запланована зустріч чотирьох президентів України (Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка і Віктора Януковича) для обговорення найважливіших питань, що стоять перед країною. Як повідомляє прес-служба президента, Янукович підтримав цю ініціативу.

10 грудня очікується візит до Києва верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Катрін Аштон.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG