Доступність посилання

ТОП новини

Фюле пояснив, що ЄС готовий запропонувати Україні


«Бачимо на холодних вулицях Києва чоловіків і жінок із європейськими прапорами, що борються за Україну та за своє майбутнє» – Жозе Мануель Баррозу
«Бачимо на холодних вулицях Києва чоловіків і жінок із європейськими прапорами, що борються за Україну та за своє майбутнє» – Жозе Мануель Баррозу
Європейський союз закликає українську владу проявити стриманість і не використовувати силу проти людей, які мирно протестують. З такою заявою виступив президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу. У вівторок до Києва вирушає чільний європейський дипломат – Катрін Аштон – щоб допомогти врегулювати становище, яке у Брюсселі називають «дуже напруженим».

До подій в Україні нині прикута увага керівництва Євросоюзу. Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу вважає, що молоді люди на українських вулицях «пишуть нову історію для Європи».

«Коли ми бачимо на холодних вулицях Києва чоловіків і жінок із європейськими прапорами, що борються за цей європейський прапор, ми розуміємо, що вони також борються за Україну та за своє майбутнє. Тому що вони знають, що Європа є не тільки землею можливостей з погляду економічного розвитку, оскільки вони бачили, що відбулося в Польщі та в країнах Балтії, але також тому, що Європа є обіцянкою надії та свободи», – заявив Баррозу.

За його словами, Європейський союз має право та обов’язок стояти з народом України «в цей дуже складний момент». При цьому Баррозу назвав неправдою те, що тільки у західній частині піклуються про «майбутнє в мирі та свободі», бо це вибір більшості українців.

У вівторок і середу в Україні має перебувати верховний представник ЄС із зовнішньої політики Катрін Аштон, щоб допомогти врегулювати кризу.

При цьому у Брюсселі привітали рішення президента України Віктора Януковича взяти участь у загальнонаціональному «круглому столі», щоб знайти компроміс у протистоянні. З такою ініціативою виступив перший президент України Леонід Кравчук.

Коментуючи новину в інтерв’ю Радіо Свобода, комісар ЄС із питань розширення Штефан Фюле, заявив: «Заклик до будь-якого національного діалогу з питань, які дуже важливі для України – чи це фінансово-економічне становище, чи підписання угоди про асоціацію – всі ці ініціативи треба вітати».

Фюле розповів Радіо Свобода, що у понеділок спілкувався з першим віце-прем’єром українського уряду Сергієм Арбузовим, щоб обговорити «свій власний» круглий стіл за результатами роботи на Вільнюському саміті «Східного партнерства» ЄС. Тоді українське керівництво відмовилося підписувати документ з Європою, пояснивши це тиском з боку Росії.

Нині йдеться не про те, щоб заново домовлятися про угоду про асоціацію між Україною та ЄС, чи про компенсацію Україні через «односторонні дії сусіда» (Росії), і не про тристоронні переговори (між Україною ЄС та Росією) про двосторонні справи (України та ЄС), говорить єврокомісар.

Штефан Фюле пояснив Радіо Свобода, що саме зараз на порядку денному між Україною та ЄС.

«По-перше, разом підготувати дорожню карту зі втілення угоди про асоціацію; по-друге, разом подивитися на умови, за яких Україна та МВФ схвалять іншу важливу угоду «стенд-бай»; і, по-третє, знайти спосіб, яким чином, через гранти і позики, зміцнити нашу підтримку і допомогу Україні», – наголосив він.

Комісар ЄС Штефан Фюле також переконаний, що Україні потрібно шукати консенсус, як долати «дуже складне економічне та особливо фінансове» становище.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG