Доступність посилання

ТОП новини

Приватна медицина у Польщі: дотації з Європи і державна підтримка


Київ – За останні 10 років у Польщі стрімко розвинулася приватна медицина. Обладнання та професіоналізм медиків, не гірші, ніж у Німеччині чи Великобританії, а ціни на лікування утричі нижчі, кажуть в Польському товаристві приватних клінік. Сприяють цьому як дотації, які надходять з європейських фондів, так і державна програма, що частково оплачує лікування хворих.

Після реформи медицини 2003 року у Польщі зміни відбулися як у структурі державних клінік, так і в ставленні до приватних медичних закладів. Держава не тільки контролює їхню роботу, а й забезпечує фінансово: щороку близько 6 відсотків із держбюджету, що виділяють на медицину, йде на лікування громадян у приватних закладах. Також у країні діє спілка медичних приватних підприємців.

«Польські приватні клініки належать до організації, яка працює над презентацією своїх закладів у державній сфері медицини. Так як приватні заклади складають незначну частину від державних, ми були змушені заснувати групу приватних представників, яка і домовляється з владою про той чи інший контракт та певну суму грошей на лікування», – пояснює віце-президент Національної асоціації приватних клінік Адам Розвадовський.
Хто користується послугами приватної медицини у Польщі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Серце у приватній клініці врятують безкоштовно

Хвороби серця, як стверджують медики, є найбільш поширеними у Польщі. І коли мова йде про порятунок життя, швидка везе хворого у найближчу клініку, незалежно від того, спроможна оплатити людина надані їй послуги чи ні.

«90 відсотків наших пацієнтів це хворі, за яких платить Народний фонд здоров’я, він існує за гроші зі сплачених податків громадян та від страхових компаній. Ось цей фонд і фінансує кардіологічні та кардіохірургічні процедури для хворих у нашій клініці. І лише незначна частина пацієнтів платить з власної кишені, зазвичай це іноземці з Німеччини, Англії, України і арабських країн», – пояснює директор з продажу і маркетингу «Польсько-Американської клініки серця» Олександра Жепецка.

Смертність від операцій на серці у державних лікарнях дорівняє 2,3 відсотка, тоді як у приватній мережі «Польсько-Американських клінік серця» летальних випадків лише 0,9 відсотка, що є одним із факторів, чому хворі хочуть лікуватися саме в їхній клініці, каже Жепецка.
Сучасне обладнання у приватних клініках Польщі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Три спроби штучного запліднення безкоштовно

Крім серцево-судинних захворювань, у Польщі безкоштовно лікують цукровий діабет та онкологію. Повністю забезпечені ліками хворі на туберкульоз та СНІД.

Також за останній рік 60 тисяч полячок безкоштовно змогли скористатися програмою штучного запліднення in vitro. І на відміну від України, де незначна кількість жінок за бюджетні кошти може лише раз пройти таку процедуру, у Польщі дають можливість зробити це тричі, що значно збільшує шанси стати мамою.

Подарунок із Європи

Приватна клініка може отримати дотації з європейських фондів на сучасне обладнання та реконструкцію приміщення, яке має відповідати міжнародному сертифікату якості ISO. На побудову клініки допомога від Європейського союзу надходить у межах 20 відсотків від загальної суми, що потрібна.

«Нашій клініці тричі давали транші з європейських фондів, зокрема на перебудову приміщення та медичне обладнання», – каже голова медичного центру MAVIT Ендрю Мадрала.

Щодо державної медицини таке фінансування може сягнути і 80 відсотків від усієї вартості.

Чому лікарі більше не тікають за кордон?

Після приєднання Польщі до ЄС значна частина лікарів покинула країну, але сьогодні потреби шукати роботи за кордоном у польських медиків немає. Зарплата хірурга у Польщі в середньому складає 3-4 тисячі євро, а в приватних клініках вона може бути і утричі більша. Медсестра заробляє близько тисячі євро, пояснює віце-президент Національної асоціації приватних клінік Адам Розвадовський.

Лікаря, який некомпетентний і отримує багато скарг від пацієнтів у приватному закладі одразу ж звільняють, адже клініці з великими ризиками не надають потрібний для існування закладу страховий поліс. Крім того, такий медик перестає бути членом об’єднання польських лікарів «Ізба лєкарска», що дуже шкодить його іміджу.

Кому лікуватися дорого?

Втім, у польській медичній системі не все так добре: низька народжуваність та велика кількість пенсіонерів спричиняють дисонанс у бюджеті пенсійного фонду. Тому людина, яка отримує середню пенсію в 400 доларів і не має фінансової підтримки рідних, не може собі дозволити лікуватися у приватній клініці, а щоб зробити, наприклад, операцію на очах безкоштовно у державному медзакладі, змушена чекати у черзі близько двох років, зазначає голова медичного центру MAVIT Ендрю Мадрала.

Крім того, у Польщі існує лише приватна стоматологія, що також ставить під загрозу здоров’я ротової порожнини пенсіонерів та осіб, що мають рівень доходу нижчий від середнього.

У польську Національну асоціацію приватних клінік входить понад 150 приватних закладів медицини з усієї країни.
Сучасне обладнання у польській клініці для спортсменів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG