Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині, Франції й Італії теж викликали послів України, щоб висловити стурбованість


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Німеччина, Франція й Італія приєдналися сьогодні до низки країн Європейського союзу, які викликали до своїх міністерств закордонних справ голів дипломатичних місій України, щоб висловити занепокоєння своїх урядів діями влади України.

Зокрема, в Берліні до МЗС викликали посла Павла Клімкіна, якому висловили позицію федерального уряду Німеччини: насильства більше не має бути, необхідний серйозний перегляд положень ухвалених поспіхом законів 16 січня. Міністерство висловило сподівання, що посол якнайшвидше передасть ці думки своєму урядові, повідомили в МЗС Німеччини.

Міністерство нагадало, що Німеччина останніми днями вже не раз заявляла про це: зокрема, канцлер Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом України Віктором Януковичем різко засудила насильство й закликала до серйозного діалогу з опозицією, міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр двічі телефонував українському колезі Леонідові Кожарі, закликаючи його негайно припинити насильство щодо мирних протестувальників, а також опозиційним політикам Арсенієві Яценюку і Віталієві Кличку.

За словами німецького міністра, він розуміє розчарування української опозиції, що влада не йде їй назустріч. Німеччина наполягає, що насильство – не вирішення проблеми для обох сторін, але прямо заявляє президентові Януковичу: відповідь насильством буде неприйнятна, влада має обов’язок захищати мирних демонстрантів, повідомили в МЗС Німеччини.

Так само і в Парижі до МЗС викликали посла України у Франції: йому заявили, що французький уряд засуджує насильство в Україні й вимагає дбайливо розслідувати всі події, і знову наголосили, що Франція занепокоєна ухваленням 16 січня «дуже репресивних» законів. Крім того, послові наголосили на необхідності діалогу для пошуку політичного вирішення, повідомили в МЗС Франції.

У Римі послові України в Італії Євгенові Перелигіну теж висловили стурбованість із приводу останніх подій в Україні, коротко повідомило МЗС Італії.

Раніше на такі ж кроки пішли інші країни-члени ЄС.

Зокрема, в Лондоні повірникові у справах України у Великій Британії ще позавчора висловили глибоке занепокоєння й наголосили, що утримуватися від насильства мають обидві сторони, але особлива відповідальність лежить саме на уряді України й на президентові. «Віктор Янукович має доповнити й діями свої слова про дотримання демократичних норм і цінностей», – заявили у британському МЗС.

Так само і у Варшаві теж позавчора заявили послові України в Польщі Маркіянові Мальському про глибоке занепокоєння способом і змістом законів, які були ухвалені в Україні 16 січня і які обмежують громадянські права. У Польщі висловили сподівання, що Україна утримається від подальших дій, що віддаляють її від Європейського союзу, повідомили в МЗС Польщі.
XS
SM
MD
LG