Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС-Росія і Україна: Путін відповідатиме на складні запитання?


Брюссель – Ситуація в Україні буде серед головних питань саміту лідерів ЄС та Росії, який проходить сьогодні у Брюсселі. Зазвичай подібні саміти покликані підбити підсумки і визначитися із подальшими кроками. З огляду на чи не найбільше погіршення відносин ЄС та Росії від часів падіння Берлінського муру, нинішні двосторонні зустрічі лідерів зведені до мінімуму.

У російській версії, озвученій представництвом Росії при ЄС, «це не буде саміт щодо України». Тим часом, Євросоюз має іншу думку: у європейській версії, оголошеній речницею голови Єврокомісії Пією Аренкільде Гансен, це будуть «дебати щодо регіональної інтеграції й, очевидно, у ЄС є сигнал щодо України, який ми хочемо їм донести».

«Дискусії (на саміті) будуть зосереджені як на наших спільних інтересах, так і на розбіжностях, у світлі останніх подій, – каже представниця Комісії ЄС. – Зокрема, йтиметься про ініціативи регіональної економічної інтеграції, спільного сусідства, питання комерції, зобов’язань перед Світовою організацією торгівлі. Будуть обговорюватися й інші міжнародні зобов’язання Росії, включно з тими, що стосуються верховенства закону, прав людини та засадничих свобод».

Щодо проблем Росії з правами людини та засадничими свободами постійно нагадують правозахисники. Скажімо, з організації Amnesty International, яка перед самітом разом із іншими представниками європейських об’єднань та активістами, що відстоюють права людей, організували акцію протесту під стінами Європейської ради та Єврокомісії.

Росія – це поганий приклад Україні – Amnesty International

Костан Йогансон із брюссельського офісу Amnesty International, каже, що європейські лідери президентові Путіну повинні заявити чітко: подальші репресії щодо громадянського суспільства й урізання прав на висловлювання та мирні зібрання в Росії – неприйнятні. Тим більше, що цей негативний приклад наслідують і в Україні.

«Безумовно, ми дуже занепокоєні ситуацією в Україні, – каже представник правозахисної організації. – Ми, зокрема, відреагували на проблему, наслідки якої там спостерігаємо. Йдеться про нещодавно ухвалені там закони, які є дзеркальним відображенням російських. Ми з тривогою спостерігаємо, що відбувається експорт репресивних законів із Росії в Україну».

Щорічний саміт Росія-ЄС мав розпочатися ще напередодні спільною вечерею та тривати весь наступний день. Ситуація в Україні, глибокі розбіжності щодо геополітичних питань Євросоюзу та Росії стали причиною того, що Брюссель скасував вечерю, а самі зустрічі були обмежені трьома годинами переговорів. Європейські лідери висловили переконання, що мають намір отримати відповіді представників Росії на запитання щодо нагальних проблем. Зокрема, про право кожної держави, в тому числі України, самостійно, без зовнішнього впливу обирати свій шлях.

Кремль уникає Єврокомісії, бо вона під антиросійським тиском – джерело

Експерти, наближені до Кремля, пояснюють,що «прохолода відносин» пануватиме на саміті не лише через українську кризу, яка, безумовно, впливатиме на всі інші теми обговорень. Причини непорозуміння між президентом Володимиром Путіним і головою Єврокомісії Баррозу, лідером Європейської ради Ван Ромпеєм полягають ще й у тому, що в Кремлі усвідомлюють: незабаром місця цих єврочиновників займуть інші люди, бо грядуть європейські вибори. З іншого боку, Москва вважає за краще вести переговори прямо з Парижем, Берліном чи Римом, а не із Єврокомісією, яка перебуває під тиском країн-членів із колишнього радянського табору, нині серйозно налаштованих проти Росії.

Голова постійного представництва Російської Федерації при ЄС Володимир Чижов незадовго до зустрічі президента Путіна з лідерами євроустанов, зауважив, що «це не буде саміт про Україну, а стосуватиметься суто відносин Росія-ЄС».

Російський посол зауважив, що Кремль «не планує у Брюсселі обговорювати Україну або ухвалювати рішення щодо України, як він висловився, «за спиною українського народу і уряду». При цьому він нагадав, що «ЄС відхилив пропозицію українського президента Віктора Януковича, зроблену кілька тижнів тому, провести тристоронній діалог між Україною, ЄС і Росією». Водночас, він погоджується з тим, що ситуація останніх тижнів в Україні вплинула на формат зустрічі лідерів ЄС та Росії.

Експерт із брюссельського Європейського центру політичних досліджень Майкл Емерсон, зі свого боку, зазначає, що «відносини між ЄС та Росією останніми місяцями занурилися у найсерйознішу конфронтацію та недовіру від часів Холодної війни, хіба за винятком військового конфлікту в Грузії 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG