Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд почав розглядати заяву євромайданівця як пріоритетну


Слухання в Європейському суді з прав людини, архівне фото
Слухання в Європейському суді з прав людини, архівне фото
Європейський суд із прав людини оголосив сьогодні, що почав розглядати заяву учасника Євромайдану Ігоря Сіренка і звернувся до уряду України з проханням подати свої зауваження до цієї справи, а також надав цій заяві пріоритет.

Як мовиться у прес-релізі суду, громадянин України Ігор Сіренко заявляє, що його побили й незаконно затримали бійці спецзагонів міліції під час жорстокого розгону демонстрантів 30 листопада минулого року. У зв’язку з цим він скаржиться на порушення українською державою низки статей Європейської конвенції про права людини. Серед них – стаття 3 (заборона нелюдяного чи принизливого поводження), стаття 5 (право на свободу і безпеку), стаття 11 (право на свободу зібрань і об’єднань) і стаття 13 (право на ефективний правовий захист).

Крім того, Сіренко вважає, що вжиті владою заходи порушили права не тільки його, але й інших демонстрантів, за статтями 3, 5, 8 (право на повагу до приватного життя), 11 і 13 конвенції, а також статті 1 протоколу № 1 до конвенції (захист власності).

За повідомленням, заява надійшла до Страсбурзького суду 28 січня, і вже 1 лютого там вирішили надати їй пріоритет і повідомити про неї уряд України й запросити його подати до 28 лютого свої зауваження щодо прийнятності цієї справи до розгляду і щодо її суті.
XS
SM
MD
LG