Доступність посилання

ТОП новини

Спецслужби Росії безпосередньо впливають на Януковича? (Світова преса)


Західна преса інформує про своєрідний «політичний застій» в Україні, коли Євромайдан чекає кардинальних змін у державі, а президент Янукович та його Партія регіонів у парламенті разом з комуністами не бажають робити реальних кроків до формування уряду народної довіри, повернення до Конституції 2004 року та оголошення дострокових президентських і парламентських виборів. Речники президента Януковича стверджують західним журналістам, що ні про які дострокові вибори і повернення до Конституції 2004 року не може бути й мови. Газети також повідомили, що у вівторок віце-президент США Джо Байден вимагав у телефонній розмові від президента Януковича піти на «справжній компроміс». Йдеться або ж про відставку Януковича, або ж про дострокові загальні вибори в Україні. Оглядачі також критикують ЄС за «слабкодухість» щодо України, що може стати історичним «злочином» політиків Європи, котрі потурають режимові Путіна щодо України.

Впливова The New York Times вважає, що США і ЄС повинні поспішати з «реальною надзвичайною допомогою Києву у цей критичний час вирішення політичної кризи в Україні, щоб тісніше прив’язати цю країну до Заходу», як цього бажає більшість громадян у державі. Газета зі США наголошує у своїй редакційній статті: «Без також відчутної фінансової підтримки Росія надалі матиме важелі, щоб тиснути на Україну з метою включення її у свою геополітичну орбіту». Тут також сказано, що питання з підтримкою незворотності західних прагнень України з боку Заходу має бути вирішено швидко, щоб не допустити скочування держави у стан безладу та широкомасштабного кровопролиття. На думку газети, одним зі шляхів вирішення проблеми України має стати створення тут уряду технократів на чолі з одним із лідерів опозиції, щоб США та ЄС могли вести конкретну мову про пакет реальної допомоги державі, яка перебуває на межі фінансового та економічного краху.

Відомий на хвилі народного спротиву в Києві лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош дав інтерв’ю американському тижневику Time, де прямо заявив, що його вкрай права войовнича організація готова задіяти свої загони для збройної боротьби за справжню незалежність України, «якщо інші лідери не здатні на це».

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung пише про небезпеку нинішнього «політичного застою» в Україні, коли влада президента Януковича не бажає йти назустріч народним вимогам та пропозиціям опозиції щодо створення уряду народної довіри і оголошувати дострокові президентські і парламентські вибори в Україні. Видання цитує представника президента в парламенті Юрія Мірошниченка та першого заступника голови адміністрації президента Андрія Портнова, котрі кажуть, що тепер не може бути мови про ніякі вибори та повернення до Конституції 2004 року, котре б руйнувало, як каже Портнов, новий правовий порядок в Україні. Газета з Цюріха наголошує, що у даній ситуації «ніяких змін у політиці влади не можна очікувати аж до візиту Януковича в Росію 7 лютого». Видання також вважає, що привезені Катрін Аштон пропозиції про пакет західної допомоги ще не мають чіткої визначеності, що також не сприяє прискоренню вирішення української кризи. Газета зі Швейцарії також не виключає, що Захід все ж змушений буде вдатися до жорстких санкцій проти членів режиму президента Януковича в умовах, коли влада у Києві не бажає шукати реального компромісу з народом.

Австрійська Die Presse інформує, що у вівторок в телефонній розмові з президентом Януковичем віце-президент США Джо Байден вимагав від нього «справжнього компромісу» в діалозі з представниками народу і опозиції, щоб подолати кризу в Україні. Вимоги опозиції полягають у необхідності відставки президента, або ж проведенні дострокових президентських і парламентських виборів, на що Янукович не погоджується, наголосила газета з Відня.

Глава комітету із закордонної політики парламенту Естонії Марко Міхельсон на сторінках EUObserver висловлює припущення про безпосередній «вплив російських розвідувальних служб на нинішнього президента України», коли «багато людей вважають, що Янукович зв’язаний цим у своїх рішеннях та бачать руку Росії у намаганнях штовхати владу Києва до насильства проти народу». Міхельсон попереджає тут, що якщо до кінця цього тижня ЄС і США не будуть спроможні чітко представити пакет допомоги Україні, то може бути пізно. Естонський політик також вважає, що ЄС повинен негайно оголосити про чітку перспективу членства України в ЄС і поспішити з пакетом допомоги Києву. «Це має бути сьогодні у центрі зовнішньої політики ЄС», – закликає Міхельсон.

Відомий американський оглядач Джон Вінокур на сторінках The Wall Street Journal висловив переконання, що Захід, особливо Німеччина і США, продовжують потурати Володимиру Путіну в його агресивній зовнішній політиці, що нині чітко видно з прямого втручання Кремля в Україні. Автор цитує тут неназваного «очільника із великої країни ЄС», котрий каже: «Європа була слабкодуха щодо України, що може увійти в історію як великий злочин. Їй ніколи не вистачало рішучості та зацікавленості в обіцянках Україні тієї ж угоди про асоціацію, членства в Європейському союзі для цієї держави. Це залишило Україну на довгий час у підвішеному стані». Джо Вінокур також зауважує, що президент США Барак Обама сказав нещодавно лише слова про право людей на вулицях України вирішувати своє майбутнє, але, як додає американський оглядач, президент також вважає, що близькі історичні та комерційні зв’язки України з Росією також треба тут враховувати. «А що думає президент США, – як зауважує Вінокур,– про роль Путіна у заспокоєнні демократичних переконань українців, ми так і не почули».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG