Доступність посилання

ТОП новини

У президії Верховної Ради Криму сепаратисти чи істерики?


Сімферополь – Керівництво кримського парламенту не влаштовує нинішня Конституція АРК, яку воно хоче змінити, збільшивши повноваження автономії. Члени президії Верховної Ради Криму також мають намір провести загальнокримське опитування виборців про статус Криму і звернутися за захистом цього статусу до Росії. Доручення про підготовку цих питань для їхнього розгляду на найближчій сесії у вівторок на засіданні президії парламенту автономії дав спікер Верховної Ради Криму, регіонал Володимир Константинов. Такі заяви і дії кримських керівників викликали серйозний резонанс у Криму і за його межами.

Володимир Кличников
Володимир Кличников
З ініціативою просити захисту в Росії першим виступив депутат від Партії регіонів Володимир Кличников, який закликав колег ухвалити звернення до президента і Законодавчих зборів Російської Федерації, щоб ті виступили «гарантом незмінності статусу автономії Криму, а також захисту прав і свобод наших громадян».

Ми зобов’язані звернутися до Російської Федерації з урахуванням того, що Крим – це російська автономія
Сергій Цеков
Депутата-регіонала підтримав член президії кримського парламенту від партії «Російська єдність» Сергій Цеков: «Ми просто зобов’язані звернутися до Російської Федерації з урахуванням того, що Крим – це російська автономія, російська за національністю, за культурою і мовою. Нашим захисником може бути лише Російська Федерація».

Володимир Константинов
Володимир Константинов
Голова Верховної Ради Криму, регіонал Володимир Константинов дав доручення юридичній службі відпрацювати ці питання, щоб розглянути їх уже на найближчому пленарному засіданні 19 лютого.

Кримський політолог, керівник Російського експертного клубу Андрій Никифоров вважає заяви, які прозвучали з вуст членів президії кримського парламенту, «дзеркальним відображенням того, що зараз відбувається в інших частинах країни».

Експерт наголошує, що це, хоч і політичні, але лише слова, а не дії. «Це поки що не колективна воля навіть членів президії, не кажучи навіть про всю Верховну Раду Криму. Треба зачекати 19 лютого і там ми побачимо, чи справді те, що говорили на тому засіданні, стане якимось офіційним документом, чи залишиться приватною думкою окремих членів президії», – зазначив Андрій Никифоров.

Сепаратизм знову на порядку денному в Криму

Київський експерт-конфліктолог Ігор Семиволос побачив у заявах і намірах членів президії кримського парламенту страх перед можливою зміною влади в державі, а також форму тиску на офіційний Київ із метою не допустити відходу президента Януковича від жорсткої лінії на конфронтацію у нинішній політичній кризі.

Водночас експерт сумнівається, що такі «погрози на межі фолу» будуть реалізовані. «Очевидно, що у найближчий час ці заяви не матимуть якихось серйозних наслідків. Хоча сам факт їхньої появи реально збурює ситуацію в Україні і вводить в сьогоднішній порядок денний питання сепаратизму», – вважає Ігор Семиволос.

Наміри керівників кримського парламенту народні депутати України від опозиції Едуард Леонов і Микола Томенко розцінюють як сепаратистські заклики. За це представник «Свободи» Леонов закликає притягнути посадовців до кримінальної відповідальності, а член франції «Батьківщина» Томенко вважає, що Верховну Раду Криму слід розпустити.

Рефат Чубаров
Рефат Чубаров
За розпуск парламенту автономії і його перевибори за новим квотним принципом висловився голова фракції Курултаю Рефат Чубаров. Перебуваючи у ці дні за кордоном, він написав у Фейсбуці: «Істерична демонстрація членами президії Верховної Ради АРК своїх вірнопідданських почуттів до сусідньої держави, ще раз підтвердила необхідність термінового правового переформатування статусу Криму, за якого неможливо буде знову проігнорувати право кримськотатарського народу на самовизначення».

Місцеві експерти також звертають увагу на те, що минулого тижня голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов відвідав Москву, де, як повідомила парламентська прес-служба, провів «багато зустрічей з керівниками представницьких органів влади, політиками, депутатами Держдуми і журналістами, під час яких обговорювалася як політична ситуація в Україні, так і перспективи співпраці автономії з регіонами Російської Федерації в гуманітарній сфері». Втім, досі не відомо, з ким конкретно зустрічався в столиці Росії кримський спікер і про що саме домовився.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG