Доступність посилання

ТОП новини

Майдан між переговорами і «антитерористичною загрозою»


Київ – Силові структури та протестувальники у середу готувалися до продовження силового протистояння. Після атак силовиків Майдан відновлює оборонні споруди та інфраструктуру забезпечення. Вже пізно увечері в середу лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк після зустрічі керівників опозиції з президентом Віктором Януковичем заявив, що оголошено перемир’я. При цьому він зауважив, що влада планувала «введення надзвичайного стану і нічний штурм». Перед цим силові структури – МВС, СБУ та армія – заявили про підготовку антитерористичної операції.

Вистоявши важку ніч, Майдан 19 лютого відновлював свої сили на нових позиціях. Зі згорілого Будинку профспілок Штаб національного спротиву перемістився до розташованої поруч будівлі Головпоштамту.

На Майдані масово розбивають бруківку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Попри те, що у Києві вже другу добу не працює метро – таке сталося вперше за понад 50 років його роботи – багато людей приїхали на Майдан. Під час вуличного протистояння саме велика кількість людей є головним фактором, який стримує міліцію від розгону Майдану.

Якщо у вівторок влада ультимативно вимагала, щоби протестувальники розійшлися, то вже в середу таких категоричних вимог вже не було. Як повідомила прес-служба президента, Віктор Янукович доручив робочій групі на чолі із главою адміністрації президента Андрієм Клюєвим прискорити організацію мирного політичного переговорного процесу для найшвидшого розв’язання кризи в Україні. А вже пізно увечері лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк після зустрічі керівників опозиції з президентом Віктором Януковичем заявив, що оголошено перемир’я.

«Є позитивна новина – штурм і зачистка, які планувалися, скасовані. Зараз оголошене перемир’я і початок переговорного процесу для стабілізації ситуації», – цитує слова Арсенія Яценюка прес-служба «Батьківщини».

Силовики грають м’язами, але обережно

Натомість декілька різких заяв зробили очільники силових відомств. Зокрема, голова СБУ Олександр Якименко заявив, що спецслужба разом із міліцією, армією та прикордонниками починає антитерористичну операцію. Щоправда, невдовзі пре-служба СБУ уточнила, що така операція лише готується. Утім, Міністерство оборони поширило заяву про те, що військовослужбовці Збройних сил можуть взяти участь у здійсненні антитерористичних операцій в країні.

Тим часом Віктор Янукович призначив нового начальника Генштабу та головнокомандувача Збройних сил. Колишній міністр оборони, позафракційний народний депутат Анатолій Гриценко, коментуючи це призначення, зауважив, що новий командувач, на відміну від попередника, значно лояльніший до влади.



Спроба залучити армію до внутрішнього протистояння викликала негативну реакцію у світі. Зокрема, президент США Барак Обама закликав військових не втручатися в політичний конфлікт, який має бути вирішений мирними громадянами.

20 лютого переговори про розв’язання політичної кризи мають відновитися в парламенті. Експерти також наголошують на тому, що сприяти переговорам про вихід із кризи могли б посередники.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG