Доступність посилання

ТОП новини

Українці за кордоном і нова влада: співпраця в ім’я України чи подальше ігнорування?


Майдан Незалежності, Київ, 23 лютого 2014 року
Майдан Незалежності, Київ, 23 лютого 2014 року
Олесь Городецький
(Рубрика «Точка зору»)

Майдан переміг. А з ним і весь український народ. Святкують перемогу і українці за кордоном. Адже це є і їхня революція. Українська діаспора зробила величезний внесок у перемогу Революції Гідності: маніфестації на підтримку Майдану тривали безперестанно у всіх великих містах Західного Світу, постійно пікетувалися дипломатичні представництва України, проводилися зустрічі на найвищому рівні з місцевими політиками для роз’яснення їм суті українських подій з вимогами негайних санкцій для злочинного режиму, виходили статті у найвпливовіших виданнях країн проживання та інтерв’ю на телебаченні, постійно збиралася та відправлялися для Майдану гуманітарна та фінансова допомога. Тисячі українців із діаспори їхали до Києва, щоб особисто підтримати революцію. Ми український народ і ми перемогли!

Зараз настав час побудови Нової України і українці за кордоном хочуть брати найактивнішу участь у цьому процесі. В першу чергу, через можливість проголосувати на дострокових виборах і, таким чином, вибрати того кандидата, якому найбільше довіряють. Щоб багатотисячні Майдани перетворилися у виборчі дільниці, а українці в демократичний спосіб змогли впливати на нову владу.

Діюче законодавство суттєво обмежує це їхнє право через малу кількість виборчих дільниць, необхідність особистої попередньої реєстрації та практичну відсутність інформації про виборчий процес. Мова йде про мільйони громадян України і це питання не може більше ігноруватися.

Вирішення цього питання полягає у відкритті додаткових виборчих дільниць в місцях компактного проживання громадян України, трактуючи положення закону про вибори президента про те, що закордонні виборчі дільниці створюються при дипломатичних, консульських та інших представництвах України за кордоном, а також при військових частинах, дислокованих за межами України, не за фізичним розміщенням дільниці, а за юридичною належністю. Таким чином, буде можливість створення закордонних дільниць у приміщеннях, що відповідають нормам закону за площею та іншими технічними характеристиками на базі українських шкіл, товариств, що значно збільшить кількість громадян, які зможуть проголосувати. Запис громадян до списків виборців необхідно дозволити шляхом подачі заяв через факс та електронну пошту, а за відсутності виборця у списку виборців, дозволити подавати відповідну скаргу в день голосування з наданням можливості волевиявлення на основі закордонного паспорта.

Також необхідно відновити пасивне виборче право громадян на виборах до Верховної Ради України, що проживають за кордоном, створивши принаймні три закордонних округи, та відновити можливість голосування за кордоном за мажоритарників. Закордонні українці повинні мати своїх представників у владі.

Другим важливим питанням є люстрація в дипломатичному корпусі України. Не можуть представляти постмайданну Україну люди, котрі через малодухість чи шкурні інтереси, мовчки спостерігали за розстрілами активістів, називаючи їх екстремістами, що порушують закон.

Повинна бути налагоджена співпраця оновлених диппредставництв із громадськими організаціями на місцях задля спільного просування інтересів держави та кращого захисту прав українців за кордоном. Зараз, як ніколи важливо, об’єднати зусилля всіх патріотичних, чесних та професійних громадян для розбудови справді демократичної суверенної соборної української держави.

P. S. З Києва доходить інформація, що на посаду міністра закордонних справ пропонується кандидатура Бориса Тарасюка. Якщо це правда, то ми продовжуємо ставати на «помаранчеві граблі». Пан Тарасюк вже обіймав цю посаду. І відповідно себе проявив. Автор досі не може забути телефонної розмови часів Помаранчевої революції, коли на пропозиції збільшити можливості для голосування українців за кордоном, майбутній очільник МЗС відповів (цитую майже дослівно): «Справжній патріот проїде 10 тисяч кілометрів, щоб проголосувати. Всі, хто хочуть, можуть голосувати. І взагалі, ви забираєте дорогоцінний час голови партії, народного депутата, співкерівника закордонного виборчого штабу.....». Майже такою ж була відповідь журналістам і голови фракції Партії регіонів Єфремова, після рішення Конституційного суду, яке відібрало можливість голосувати за мажоритарників на закордонних дільницях: «Всі хто хочуть, можуть проголосувати. А активісти лише нагнітають ситуацію...».

Досить партійних номенклатурників! Люстрація повинна відбутися незалежно від політичного прапора. Важливе державницьке мислення, професіоналізм та порядність. Новим керівником МЗС повинен стати колишній генеральний консул України в Стамбулі Богдан Яременко, який не словом, а ділом доказав, що він відповідає всім цим критеріям.

Олесь Городецький – голова Християнського Товариства українців в Італії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG