Доступність посилання

ТОП новини

Польські діячі просять прем’єра Туска допомагати Україні


Дональд Туск
Дональд Туск
Понад півсотні польських діячів науки і культури звернулися до прем’єра Польщі Дональда Туска з проханням продовжувати дипломатичні зусилля у вирішенні в Україні кризи без насильства.

Польща має підтримати всі види діяльності, щоб допомогти Україні в її прагненні до гарантування їй безпеки і територіальної цілісності, вважають відомі польські діячі. Вони наголошують, що рішення Ради федерації Росії дозволити впровадження російської армії на територію України може бути початком, нічим не спровокованої, агресії щодо України.

Також діячі нагадують, що у 1991 році Польща першою визнала незалежність свого східного сусіда – України, не раз підтримувала прагнення українців до незалежності, демократії та свободи, але також до побудови ефективної і прозорої держави. За їхніми словами, поляки не були осторонь подій під час Помаранчевої революції в 2004 році, підтримували «Східне партнерство», сприяли, щоб Україна підписала угоду про асоціацію з Європейським союзом.

«Коли попередній уряд і колишній президент України не підписали угоду про асоціацію з ЄС, поляки були солідарні з Євромайданом. Польські дипломати робили усе, щоб припинити кровопролиття в Києві», – мовиться у зверненні польських діячів.

Відомі поляки вважають, що Польща не може сьогодні залишити Україну та українців наодинці перед загрозою небезпеки і звернулись до прем’єра Польщі Дональда Туски допомогти Україні в її прагненні до гарантування їй безпеки і територіальної цілісності.

Заяву, зокрема, підписали публіцист Богуміла Бердиховська, один із організаторів Комітету солідарності з Україною Анжей Урбанік, професор Анжей Закревські, професор Анжей Менхель, професор Єржи Клочовські, голова Об’єднання українців у Польщі Петро Тима.
XS
SM
MD
LG