Доступність посилання

ТОП новини

Українське керівництво має твердо визначити позицію щодо Криму – Куніцин


Сергій Куніцин, архівне фото
Сергій Куніцин, архівне фото
Українське керівництво має твердо визначити свою позицію щодо подій на Кримському півострові, бо інакше воно може «відпустити» не лише Крим, заявив сьогодні представник президента в Автономній Республіці Крим Сергій Куніцин.

За його словами, він нещодавно повернувся з Криму, де перебував від початку кризи, і вже провів зустрічі з міністром оборони, головою СБУ й доніс їм своє розуміння становища на півострові.

Для початку діалогу центральної влади з Кримом потрібно ухвалити мовний закон у новій редакції, який би врегулював статус російської мови, і закон про нові економічні повноваження автономії, який би, поміж іншого, передбачав створення вільних економічних зон, вважає Куніцин.

Крім того, народні депутати України, зокрема, мажоритарники від Криму, мають брати значно активнішу роль у врегулюванні кризи, сказав Куніцин, який також у 1998–2001 і 2002–2005 роках очолював уряд автономії.

Він розповів журналістам, що не зміг потрапити в будівлю свого представництва і змушений був через загрозу власній безпеці щодня змінювати місце перебування у Криму.

За його словами, крім Збройних сил України, центральній владі України у Криму сьогодні підпорядковуються внутрішні війська МВС у повному складі, прикордонники та спецпідрозділ «Альфа». Водночас у Севастополі, як він відзначив, української влади немає взагалі.

На думку представника президента України у Криму, саме присутність озброєних людей в одностроях по всьому півострову змушує тамтешніх чиновників підтримувати референдум.

«Якби зараз із Криму пішли російські військові, то мери, голови державних адміністрацій від референдуму відмовилися б. Але коли під дверима стоять автоматники, вони бояться», – наголосив Сергій Куніцин.
XS
SM
MD
LG